kina-russ-afgh-F - Kina og Russland ønsker større rolle i Afghanistan

Kina, Russland og sentralasiatiske land ønsker å spille en større rolle i Afghanistan. Målet er å demme opp for uro fra omverdenen, ifølge Kinas president Hu Jintao.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter planen skal de fleste utenlandske stridsstyrkene være trukket ut av Afghanistan innen utgangen av 2014. Da venter oppgaven med gjenreising av det krigsherjede landet og her ønsker naboene å spille en viktigere rolle, framholder Hu.

Uttalelsene er satt fram i et intervju som ble offentliggjort onsdag, samme dag som landene i den såkalte Shanghai-gruppen (SCO) samlet seg til et to dager langt toppmøte i Beijing. Kina og Afghanistan har nylig varslet styrking av de tosidige forbindelsene.

I intervjuet som det kinesiske kommunistpartiets organ Folkets Dagblad offentliggjorde onsdag, går Hu Jintao ikke i detaljer om hvordan Kina og andre naboland kan spille en større rolle i Afghanistan.

– Vi vil styrke forbindelsene, samordningen og samarbeidet, sier han bare.

– Vi vil fortsette å ta oss av den regionale utviklingen på egen hånd. Vi vil være på vakt mot utenlandsk uro og spille en større rolle i den fredelige gjenreisningen av Afghanistan, understreker den kinesiske presidenten.

Den afghanske presidenten Hamid Karzai var onsdag ventet til SCO-toppmøtet i Beijing. Møtet ville ventelig gi Afghanistan status som observatør i organisasjonen, mens Tyrkia ble ønsket velkommen som «samtalepartner». Også Iran har observatørstatus, dermed er president Mahmoud Ahmadinejad en av deltakerne.

SCO ble grunnlagt i 2001 og omfatter Kina, Russland, Kasakhstan, Tadsjikistan og Usbekistan. Også India, Pakistan og flere andre land deltar på toppmøtene i organisasjonen, men har ikke full status som medlemsland. (©NTB)