deepwater_horizon (Foto: Gerald Herbert/AP)
deepwater_horizon (Foto: Gerald Herbert/AP)

Vil unngå slike storulykker i Norge

OLF-rapport foreslår tiltak for sikrere oljeindustri etter at en BP-oljeplattform eksploderte og sank i 2010.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norsk oljeindustri følger opp Deepwater Horizon-ulykken med 45 konkrete anbefalinger til hvordan næringen skal bli enda bedre til å unngå storulykker.

LES OGSÅ: Miljøkatastrofen koster oljegigant 24 milliarder

Forebygging av storulykker

Siden Deepwater Horizon-ulykken i Mexicogolfen i 2010 har eksperter fra norsk olje- og gassindustri arbeidet for å identifisere tiltak som kan forbedre sikkerheten på norsk sokkel. Nå foreligger rapporten fra Oljeindustriens landsforening (OLF). Den har fått tittelen «Deepwater Horizon».

«Erfaringer og oppfølging» og inneholder også bidrag fra Norsk Oljevernforening For Operatørselskap (NOFO) og Norges Rederiforbund.

Forebygging av storulykker har vært den viktigste bakgrunnen for gruppens arbeid.

LES OGSÅ: Nordmenn mener BP dysset ned oljeomfanget

Oppdateringer

– Våre viktigste anbefalinger går på oppdatering av standarder innen boring og brønn. I tillegg har vi sett på endringer av styringssystem, hvordan en eventuell utblåsning kan stoppes raskest mulig og hvordan oljeverninnsatsen kan gjøres best mulig, sier prosjektleder Olav Skotheim i en pressemelding.

Rapporten peker også på flere områder hvor den forebyggende innsatsen kan styrkes. Dette gjelder blant annet styringssystemer, kultur, ledelse, roller og ansvarsforhold.

De norske ekspertene har gått gjennom tusenvis av sider med granskningsrapporter og arbeidet tett med den internasjonale olje- og gassindustrien gjennom hele prosessen. Blant annet har det vært god dialog med International Organisation for Oil and Gas Producers (OGP) og amerikanske myndigheter. (©NTB)

LES OGSÅ: – Største utslipp i verdenshistorien