ny2-terror-rapport-offentlig-F - VG offentliggjør den andre Breivik-rapporten

VG Nett offentliggjør onsdag den andre sakkyndigrapporten, som konkluderer med at Anders Behring Breivik er tilregnelig, melder VG.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rapporten fra de to psykiaterne Agnar Aspaas og Terje Tørrisens konkluderer med at Brevik er strafferettslig tilregnelig. Det er motsatt konklusjon av hva psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim kom til i sin første rapport, som ble offentliggjort av VG i januar.

– Tilregnelighetsspørsmålet er det viktigste stridstemaet i rettssaken. Når to rettspsykiatriske rapporter da konkluderer forskjellig, mener vi det er viktig at fagfolk, interesserte samfunnsdebattanter og lesere får anledning til å lese begge rapportene og sammenligne innholdet, skriver VG-redaktør Torry Pedersen i en kommentar om offentliggjøringen av det taushetsbelagte dokumentet.

I rapporten skriver Aspaas og Tørrisen blant annet: «Han fremstod på undersøkelsestidspunktet helt uten psykotiske symptomer. Det er altså ikke sannsynliggjort at han har noen sykdom eller lidelse som kvalifiserer for bruk av det rettspsykiatriske begrepet psykose.»

«Dette synes lite realistisk i dag. Den type personlighetspatologi som er påvist, er generelt lite tilgjengelig for terapi», skriver de i rapporten, som var ferdig 10. april i år.

Aspaas og Tørrissen har snakket med Breivik i 37 timer til sammen. Observasjonen på Ila varte i 229 timer over tre uker.

«De sakkyndige finner det helt usannsynlig at observanden har en psykoselidelse på tiden for undersøkelse», heter det i rapporten.

De fant heller ikke noe belegg for at Breivik var psykotisk 22. juli i fjor. (©NTB)