Audun Lysbakken og Karin Andersen (Foto: SCANPIX)
Audun Lysbakken og Karin Andersen (Foto: SCANPIX)

Ny bunnotering for SV

SV ligger an til å gjøre sitt dårligste valg i Hedmark siden partiet ble dannet i 1975.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En meningsmåling Sentio har laget for Østlendingen viser at SV får rekordlave 4,3 prosent i Hedmark, en tilbakegang på 2,3 prosentpoeng fra forrige valg.

På TNS Gallups nasjonale måling for TV 2 denne uken falt partiet under sperregrensen med 3,8 prosent og ville bare fått én representant på Stortinget.

Også Senterpartiet går på en real smell i Hedmark med en tilbakegang på 4,1 prosentpoeng til 6,3 prosent. Det vil i så fall være det dårligste valget for Senterpartiet i Hedmark.

Begge de to regjeirngspartiene ville dermed mistet direktemandatene de har på Stortinget, Karin Andersen (SV) og Trygve Magnus Slagsvold Vedum (Sp).

Arbeiderpartiet er fortsatt størst i Hedmark med 40,2 prosent, en tilbakegang på 6,9 prosentpoeng fra forrige valg.

Høyre er det eneste av de store partiene som går frem på målingen. Partiet får 22,9 prosent, en fremgang på 12,7 prosentpoeng. Et slikt valgresultat ville vært Høyres beste i Hedmark siden 1924.

Venstre får 4,0 (+ 1,5), KrF 3,3 (+ 0,8), Pensjonistpartiet 1,5 (- 0,5) og Rødt 0,2 (- 0,4) på Hedmarksmålingen.

Hedmark har i dag åtte stortingsrepresentanter, men får bare sju etter valget neste høst. Tre av dem ville gått til Arbeiderpartiet (- 1), 2 til Høyre (+ 1), 1 til Frp som i dag, mens det siste mandatet er et utjevningsmandat som fordeles ut fra en nasjonal nøkkel blant partier som får over 4,0 prosent på landsplan.

LES OGSÅ: Ny TV 2-gallup: Beste tall for Høyre på 88 år