ny4-pak-qaidaleder-drept-F - Det hvite hus: Al-Qaidas nestleder er drept

Myndighetene i USA sier de har beviser for at nummer to i terrornettverket al-Qaida, Abu Yahya al-Libi, er drept i et amerikansk droneangrep i Pakistan.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det hvite hus betegner angrepet som nok et «hardt slag» mot al-Qaida.

– Vi har fått bekreftelser på at han er død, sier talsmann Jay Carney, som beskriver Libi som en slags «daglig leder» for al-Qaida.

– Det finnes ingen klar etterfølger som kan ta over det ansvaret han hadde, sa Carney tirsdag.

Abu Yahya al-Libi ble drept i et droneangrep i den stammestyrte regionen Nord-Waziristan sammen med 14 andre mandag. Han er den andre nestlederen i terrornettverket som blir drept på mindre enn ett år. Dermed kan USA, som har gjort droner til sitt hovedvåpen i kampen mot al-Qaida, telle nok en seier.

– Etter doktor Sahib (al-Qaida-leder Ayman al-Zawahri), var han den viktigste al-Qaida-lederen, sier den pakistanske Taliban-lederen, som ikke vil ha navnet sitt på trykk.

Han er den første fra de såkalte stammeområdene i Pakistan som bekrefter at Libi var blant de drepte i mandagens angrep.

Libi overtok som nestleder i al-Qaida da Atiyah abd al-Rahman, også han fra Libya, ble drept i et amerikansk droneangrep i Nord-Waziristan i august i fjor.

USA har satt al-Qaida under et voldsomt press etter at Osama bin Laden ble drept av amerikanske spesialsoldater i byen Abbottabad i Pakistan i mai i fjor, og en amerikansk tjenestemann sier til nyhetsbyrået AFP at al-Qaidas lederskap nå er så svekket at ingen står klar til å overta etter Libi.

– Det gjør det vanskelig for al-Qaidas leder Ayman al-Zawahri å lede gruppen på en effektiv måte, sier kilden.

– Det er ikke første gang det kommer påstander om at han er død. Amerikanerne lider store tap i Afghanistan og tyr derfor til slike løgner, sier opprøreren.

Ifølge pakistanske kilder ble det avfyrt to raketter i mandagens droneangrep. De to rakettene rammet et tilholdssted for væpnede opprørere i landsbyen Hesokhel i Nord-Waziristan.

I alt 15 personer skal ha blitt drept i angrepet, men ifølge en kilde i området har det ikke latt seg gjøre å identifisere ofrene.

– Disse ulovlige angrepene er et brudd på Pakistans suverenitet, het det i en kunngjøring fra det pakistanske utenriksdepartementet mandag.

De amerikanske droneangrepene har tiltatt kraftig etter at partene ikke lyktes å bli enige om transportruter til Afghanistan gjennom Pakistan på NATO-toppmøtet i Chicago for to uker siden. (©NTB)