FORNØYD: Generalsekretær Harald Olimb Norman er fornøyd med avtalen som ble signert tirsdag under pensjonistforbundets landsmøte.  (Foto: Pensjonistforbundet)
FORNØYD: Generalsekretær Harald Olimb Norman er fornøyd med avtalen som ble signert tirsdag under pensjonistforbundets landsmøte. (Foto: Pensjonistforbundet)

Pensjonistene fornøyd med ny avtale

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) undertegnet tirsdag en ny avtale med Pensjonistforbundet om drøftingsrett ved trygdeoppgjøret og statsbudsjettene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi er fornøyd med avtalen og vil allerede neste år kreve en viktig del av pensjonsreformen endret, sier generalsekretær Harald Olimb Norman til NTB.

Stående applaus

– Reformen innebærer at pensjonistoppgjøret ikke lenger følger lønnsutviklingen i samfunnet. For andre år på rad trekkes 0,75 prosent fra den antatte lønnsveksten. I år ble det spesielt ille fordi regjeringen i revidert nasjonalbudsjett anslår lønnsutviklingen med fullt overlegge lavere enn den vil bli. Deltakerne i landsmøtet som nå pågår opplever dette som ran på åpen gate av landets pensjonister, sier Norman.

– Kravet om en endring ble vedtatt med stående applaus av et samlet landsmøte, sier Norman.

Pensjonistene har under landsmøtet hatt besøk av Erna Solberg (H) som lovet skattelettelser. Landsmøtet er imidlertid mer opptatt av det man kan oppnå gjennom forhandlinger.

Derfor var det ikke uventet at arbeidsministeren tirsdag hadde med seg utkast til ny avtale om drøftingsrett. Den er mer omfattende og åpner for større innflytelse for pensjonistene enn den gamle avtalen som sist ble fornyet i 1991.

Gir trygghet

– For oss er det naturligvis veldig viktig å få en slik avtale. Det gir oss trygghet for at pensjonistenes rettigheter ivaretas av ansvarlige organisasjoner gjennom NP og SAKO, sier leder for Pensjonistforbundet, Borge Rørvik.

– Pensjonistforbundet er det største forbundet som organiserer pensjonister og har spilt en viktig rolle gjennom mange år i jobben for å bedre pensjonistenes levekår. For oss er det helt naturlig at de fortsetter å være i førersetet, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm.

(©NTB)