terror-vitne-filosof-F - Advarer mot å diagnostisere politisk ekstremisme

Å diagnostisere politisk ekstremisme som sykdom er det samme som å si at den egentlig ikke finnes – men det gjør den, ifølge filosof Einar Øverenget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Filosofen medga at han finner det vanskelig å ikke kunne holde Anders Behring Breivik juridisk og moralsk ansvarlig for handlingene han begikk 22. juli, fordi det lå en stor grad av rasjonalitet og målstyring bak dem. Å stemple ham som utilregnelig er å si at han ikke evnet å ta rasjonelle og selvstendige valg, mener han.

– Det er vanskelig å tenke seg at en person som er så systematisk, målrettet og avveiende, og som har tatt så gjennomtenkte valg ikke skal ha autonomi, altså makt over seg selv til å velge og å velge bort, sa Einar Øverenget da han vitnet i terrorrettssaken tirsdag.

– To personer med forskjellig forståelse og kunnskap vil kunne observere den samme tingen og se to forskjellige ting. Hvis jeg stikker en åre i vannet, ser den brukket ut, men jeg vet at det er en optisk illusjon. Uten denne kunnskapen vil åren framstå som brukket, sa Øverenget.

– Vi må lære oss å håndtere dem gjennom ansvarliggjøring, for eksempel gjennom en rettsprosess. Vi skal passe oss for å diagnostisere ekstremisme som sykdom, for det er det samme som å si at den ikke finnes. Og det gjør den, sa han. (©NTB)