ny2-syria-fn-humanitære-F - Hjelpeorganisasjoner får slippe til i Syria

Syria vil gi hjelpeorganisasjoner adgang til det krigsherjede landet. FN sier seg glad for en avtale om dette, men tilføyer at tiden må vise om syrerne mener alvor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Damaskus-regjeringens løfter vil bli satt på prøve «i dag, i morgen og hver eneste dag framover», sa John Ging i FN-organisasjonen OCHA, som koordinerer bistandsarbeid.

Ging kunngjorde tirsdag avtalen på den lukkede konferansen Syrisk Humanitært Forum i Genève.

Ni FN-organisasjoner og sju internasjonale organisasjoner skal få slippe til for å hjelpe den syriske befolkningen. FN skal opprette feltkontor i de syriske byene Homs, Idlib, Deraa og Deir Ezzor, og syriske myndigheter har lovet raskt å utstede visum til FNs medarbeidere.

– Vi trenger hjelpearbeidere på bakken umiddelbart. Uten folk til stede har vi ikke muligheten til å levere, understreker Ging.

FNs matvareprogram (WFP) har siden midten av mai levert matforsyninger til rundt 250.000 mennesker i Syria og håper å øke matleveransene til å nå rundt 500.000 i løpet av midten av denne måneden.

Den syriske regjeringen har erklært diplomater fra USA, Storbritannia, Frankrike, Tyrkia og en rekke andre land uønsket, etter at syriske diplomater er sparket ut av disse landene. (©NTB)