afrika-fn-sult-vekst-F - Folk sulter mens økonomien vokser

Høy økonomisk vekst i det sørlige Afrika har ikke gitt folk sikker tilgang på mat, ifølge en ny FN-rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fortsatt er én av fire underernært i Afrika sør for Sahara, tross en enorm økonomisk vekst og høyere forventet levealder de siste årene. Det betyr at Afrika er den mest usikre regionen i verden når det gjelder tilgang på mat, konstaterer FNs utviklingsprogram UNDP i en ny rapport som ble presentert i Oslo tirsdag.

FN-organisasjonen mener det sørlige Afrika ikke vil klare å opprettholde den økonomiske veksten hvis ikke folk slipper å være redde for å sulte.

– Å være frigjort fra sult gjør folk i stand til å leve produktive liv og realisere sitt fulle potensial, sier Tegegnework Gettu, direktør for UNDPs Afrika-avdeling, som tirsdag var i Oslo for å presentere rapporten.

For øyeblikket er mer enn 15 millioner mennesker truet av sult bare i Sahel-området som strekker seg som et belte sør for Sahara. Like mange er fortsatt sårbare etter fjorårets tørkekatastrofe på Afrikas Horn.

Malawi omgjorde matunderskudd til overskudd i løpet av to år, takket være et ambisiøst program som ga tilskudd til kjøp av frø og gjødsel.

Og Ghana ble det første landet i Afrika sør for Sahara som oppnådde tusenårsmålet om å halvere sult innen 2015, delvis ved å utforme politikk som gjorde det mulig for kakaobønder å øke produksjonen. (©NTB)