Maya Nakanishi (Foto: HANDOUT/Reuters)
Maya Nakanishi (Foto: HANDOUT/Reuters)

Paralympics-utøver finansierer London-tur med nakenkalender

Fem tonn med stål knuste leggen til Maya (26).

Da japanske Maya Nakanishi var 21 år gammel var hun en aktiv ung kvinne som spilte «soft tennis» (en tennisvariant som spilles i Asia, og som skiller seg fra vanlig tennis ved at det brukes myke gummiballer fremfor de harde gule ballene, journ.anm.).

Leggen knust av fem tonn med stål
Men alt det skulle endre seg på sekunder. Hun jobbet for en bedrift som malte stålrammer da uhellet var ute. Fem tonn med stål kollapset på henne og leggen hennes ble knust.

Etter ulykken fikk hun beskjed om at rehabiliteringen ville ta meget lang tid, og at det ikke var noe håp om at hun kunne drive med idrett med det første. Hun måtte ta en knalltøff beslutning, og bestemte seg for at hun skulle amputere 15 cm under kneet.

– Det var ikke bare det at jeg ikke kunne spille tennis, i begynnelsen kunne jeg ikke en gang gå skikkelig med protesen. Jeg ble skikkelig deprimert, minnes hun i en artikkel publisert av PR-siden til den japanske regjeringen i høst.

Les også: «Er betongen hard nok? Jeg kan hoppe nå. Jeg kan unnslippe»

Deltok i Paralympics to år etter ulykken
Proteseprodusenten foreslo imidlertid at hun skulle prøve seg på friidrett, og hun begynte sprinttrening. Forbedringen var enorm på kort tid, og på seks måneder hadde hun satt japanske rekorder på 100 meter og 200 meter.

Under Paralympics i Beijing ble hun den første japanske kvinnen til å delta på 100 meteren, på dagen to år etter sin ulykke.

Hun slo sin egen japanske rekord i kvalifiseringen, og ble nummer seks i finalen. På 200 meteren ble hun nummer fire. Men helt fornøyd var hun ikke.

– Siden jeg aldri tapte i Japan undervurderte jeg hvordan det ville være mot resten av verden. Jeg innså at med mindre jeg kom med i et tøft internasjonalt miljø og ble sterkere mentalt kom jeg ikke til å vinne.

Maya Nakanishi (Foto: Andrew Matthews/Pa Photos)
Maya Nakanishi (Foto: Andrew Matthews/Pa Photos)

Les også: Hekkestjernen Lolo Jones: – Vanskeligere å være jomfru enn å trene til OL

Vil sette verdensrekord
Så Nakanishi flyttet til USA I 2009, der hun møtte sin nåværende trener Al Joyner. Hun begynte å trene ved det nasjonale olympiske treningssenteret i San Diego, California, der hun ved siden av sprint også er blitt en meget god lengdehopper. Den personlige rekorden er bare 13 centimeter unna verdensrekorden, og den japanske jente drømmer om å bli best.

– Al sier han ikke er i tvil om at jeg kommer til å sette verdensrekord. Jeg ønsker å sette verdensrekord i alle mine tre øvelser, sier friidrettsutøveren, som når hun er i hjemlandet stiller villig opp til å gjøre intervjuer eller for å holde foredrag.

– Jeg ønsker å øke bevisstheten omkring sport for personer med handikap i Japan. Jeg føler jeg må brøyte vei for utøvere som kommer etter meg, sier Nakanishi.

Maya Nakanishi (Foto: HANDOUT/Reuters)
Maya Nakanishi (Foto: HANDOUT/Reuters)

Les også: OL-vinner som 14-åring og Playboy-modell - skjulte spiseforstyrrelser og selvskading

Finansierer Paralympics med nakenkalender
Men det er ikke bare enkelt. Å delta i Paralympics i London er et stort mål for Nakanishi, men å finne sponsorer må hun gjøre helt selv.

Nå har hun gitt ut en kalender der hun poserer naken for å hjelpe til med finansieringen av sin trening og turen til London.

I kalenderen poserer hun stort sett i sort/hvitt-bilder, men på flere av bildene er hennes protese fremhevet med farger.

– Det er ikke noe du skal skamme deg over
Det er printet 7000 kopier av kalenderen, som selges for 1500 yen i Japan. Det tilsvarer rundt 95 norske kroner.

– Det er ikke meg imot å risikere alt for å få støtte, sier hun til Asahi Shimbun.

Kalenderen er blitt kritisert, uten at det bryr Nakanishi. Hun synes det er en fin måte å vise at man ikke skal være redd for å vise seg om man har et handikap.

Maya Nakanishi (Foto: HANDOUT/Reuters)
Maya Nakanishi (Foto: HANDOUT/Reuters)

– Jeg vil sende et budskap om at det er noe vakkert, ikke noe du skal skamme deg over å bli sett med, sier hun.

Les også: Føler seg naken i ny OL-drakt

Bodde i bilen
Nakanishi har fått liten økonomisk støtte, og finansieringen av treningen i USA var tøff. Ikke bare måtte hun bekymre seg for de daglige utgiftene, samt å betale for bruk av treningsfasiliteter og for treneren. Hun trenger også to proteser til konkurransen, og de koster nærmere 90 000 kroner. Til tider har hun hatt så lite penger at hun har levd i bilen sin.

Handikappede utøvere får minimal statlig støtte, og det er derfor Nakanishi håper kalenderen kan lette på hennes økonomiske byrde og sørge for større oppmerksomhet rundt de økonomiske vanskene andre Paralympics-deltakere har.

– Uansett hvor mye forakt og kjeft jeg vil få på grunn av kalenderen, så håper jeg det kan bane vei for yngre utøvere, sier hun.

Les også: Her gir bestemoren Sharon (55) alt for å bli cheerleader

– Fanger hennes vilje
Fotograf Takao Ochi lot seg i alle fall inspirere av Nakanishi, og mener bildene viser styrken hun har hatt i motgang.

– Jeg mener bildene fanger hennes vilje til å stå oppreist og møte alle utfordringer som kommer hennes vei, sier fotografen.