Hellas montasje
Hellas montasje

Hellas-stjerne: – Vi skal glede det greske folket

Georgios Samaras håper EM-suksess vil få smilene tilbake i gjeldstyngede Hellas.

Se Polen - Hellas direkte på TV 2 og i vårt kampsenter kl. 18.00.

En ensom brannbil slukker flammene på Olympiastadion i Aten. Setene står tomme. Publikum har forlatt teatret. Det som skulle bli et kjærkomment avbrekk fra hverdagens dystre økonomiske realitet utviklet seg til en scene hvor frustrasjon, raseri og avmaktsfølelse sørget for teppefall åtte minutter før forestillingens slutt.

Flammene kveles sakte, men sikkert. De vil blusse opp igjen. Kanskje ved Syntagma-torget. Kanskje i gatene nedenfor Akropolis. Kanskje på Stadion Narodowy i Polen i kveld kl. 18.00.

Hellas
Hellas

Drømmesommeren 2004
Sommeren 2004 var Hellas i lykkerus. Otto Rehagel hadde ledet mannskapet sitt til EM-gull. Kombinasjonen av tysk disiplin og gresk talent sørget for en av de mest oppsiktsvekkende triumfene i EMs historie. De olympiske lekene i Aten ble gjennomført til tre ganger tjue i stil. Hadde Juan Antonio Samarach vært IOC-president ville det vært de beste lekene noensinne.

LES: Sjekk TV 2 Sportens EM-promo: «Dette troféet krever alt!»
LES: Her er EMs største stjerneskudd

Etter den søte kløe kom den sure svie. Hellas hadde tatt seg lån oppover ørene i forkant av OL. Dyre korttidslån påvirket landets kredittrangering. Det skulle bli dyrere å ta opp lån i fremtiden. Mye dyrere.

Grexit?
En kombinasjon av høy og sterkt voksende offentlig gjeld og store budsjettunderskudd har ridd Hellas som en mare de siste årene. Det internasjonale pengefondet (IMF) anslår at Hellas' gjeld vil nå 189 prosent av bruttonasjonalprodukt i år. Det snakkes om Grexit, at Hellas må tre ut av eurosonen. Tysk disiplin klinger definitivt ikke like godt i 2012 som i 2004.

Midt oppe i elendigheten skal Hellas spille EM. Georgios Samaras, en av nøkkelspillerne i mannskapet til Fernando Santos, vet at EM-suksess vil bety mye for mange grekere.

– Alle spillerne tenker den avgjørende kvalikkampen mot Kroatia og hvordan vi klarte å få folk til å feire og unnslippe de daglige bekymringene for en liten stund. Det vil vi prøve å gjøre igjen. Jeg vet ikke hvor langt vi kan nå, men vi ønsker, ved å vise glede på fotballbanen, å glede det greske folket.

Samaras
Samaras

Pottetett forsvar
I motsetning til den greske økonomien er knallhard disiplin og god organisering stikkordene som har tatt Hellas til EM. En målforskjell på 14-5 over 10 kvalifiseringskamper taler for seg. Uten et pottetett forsvar er sannsynligheten for en tidlig Grexit stor, noe trener Santos er smertelig klar over. Otto Rehagels arvtaker uttalte nylig at han råder over EMs beste forsvar. Portugiseren er likevel ikke like ekstrem i sin filosofi som Rehagel.

– Forsvarsspill har vært nøkkelen til suksess for dette laget, men det handler ikke om kun å mestre en ting. Vi ville ikke vært i EM hvis vi kun hadde vært gode defensivt, sier Santos.

LES: – Dortmund-stjernene blir avgjørende for Polen
LES: Lad opp til EM med Frode Grytten

I forkant av EM finpusset grekerne formen i idylliske Kitzbühel. Mens antall uteliggere øker dramatisk i Aten, ble det ikke spart på noe da landslaget skulle forberede seg til EM. Santos og de greske spillerne lider ingen nød. Portugiseren fikk nylig en lønnsøkning på 45 prosent, noe som skapte oppstandelse i Hellas. Fotballpresident Sophocles Pilavios forsvarte lønnsøkningen, men flere styremedlemmer reagerte sterkt.

– Jeg føler det er provoserende i disse tider, uttalte Vasilis Hatziapostolou.

Elendig klubbøkonomi
Klubbfotballen merker at det er trangere tider. Panathinaikos og AEK Aten er to av klubbene som sliter mest økonomisk. Også Olympiakos sliter tungt. Klubbene sliter med å stagge aggressive tilskuere som bruker fotballarenaen til å markere sin misnøye med tingenes tilstand.

Den ensomme brannbilen som slukker flammene etter supercupfinalen mellom Panathinaikos og Olympiakos er et bilde på alt som har gått galt i gresk fotball de siste årene. Forhåpentlig vil fotball-EM tenne en positiv gnist i det skakkjørte landet. 16. juni spiller Hellas sin siste gruppespillkamp mot Russland. 17. juni går grekerne til urnene. Da holdes det nyvalg i landet. Det spørs om ikke “Gresk Euro-exit” allerede da pryder avisforsidene.