ny2-syria-offensiv-drept-F - Kraftige kamper vest i Syria

Kampene raser i de vestlige provinsene Hama og Latakia i Syria. Myndighetene lover at internasjonale organisasjoner skal få adgang til landet, men FN tar ingenting for gitt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En opposisjonell aktivist beskriver kampene i Hama og Latakia som de hardeste i disse områdene siden opprøret i Syria brøt ut i fjor.

Etter tre dagers bombardement gikk regjeringssoldater og militsgrupper som støtter regimet til president Bashar al-Assad, inn i byen Kfar Zita i Hama tirsdag. Regjeringsstyrkene tok kontroll over byen, meldte eksilgruppen Syrias observatorium for menneskerettigheter.

Ifølge gruppen plyndret militssoldatene boliger og butikker i byen etter at innbyggerne hadde flyktet.

– Dette er de hardeste kampene siden revolusjonen brøt ut i mars i fjor, sa organisasjonens leder Rami Abdelrahman.

Ifølge opposisjonen er rundt 100 regjeringssoldater drept i kamper i Syria siden sist søndag. En opposisjonsgruppe som kaller seg Fronten av syriske revolusjonære varsler at den har mobilisert 12.000 menn til en offensiv med sikte på å styrte regimet i Damaskus.

Nyheten blir møtt lettelse, men også skepsis. Bare tiden vil vise om Damaskus mener alvor, og Damaskus-regjeringens løfter vil bli satt på prøve «i dag, i morgen og hver eneste dag framover», sier John Ging i FNs nødhjelpskontor OCHA, som koordinerer bistandsarbeid.

Ni FN-organisasjoner og sju internasjonale organisasjoner skal få slippe til for å hjelpe den syriske befolkningen. FN skal opprette feltkontor i de syriske byene Homs, Idlib, Deraa og Deir Ezzor, og syriske myndigheter har lovet raskt å utstede visum til FNs medarbeidere.

– Vi trenger hjelpearbeidere på bakken umiddelbart. Uten folk til stede har vi ikke muligheten til å levere, understreker han.

FNs matvareprogram (WFP) har siden midten av mai levert matforsyninger til rundt 250.000 mennesker i Syria, og håper å øke matleveransene slik at de når rundt 500.000 innen midten av denne måneden.

Den syriske regjeringen har erklært diplomater fra USA, Storbritannia, Frankrike, Tyrkia og en rekke andre land uønsket, etter at syriske diplomater er sparket ut av disse landene. (©NTB)