stortinget-afgh-venstre - Venstre vil ettergå norsk innsats i Afghanistan

Venstre vil evaluere Norges engasjement i Afghanistan gjennom det siste tiåret. Et uavhengig utvalg bør få oppdraget, mener partiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Nå som vi skal avslutte vårt engasjement i Afghanistan, er det riktig og viktig å gjennomføre en uavhengig vurdering av innsatsen, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Hun fremmet forslaget om en helhetlig evaluering av norsk sivil og militær innsats under Stortingets Afghanistan-debatt tirsdag.

– Det er viktig å ha åpenhet rundt hva som har fungert og være ydmyke på hva som burde vært gjort annerledes, sier Venstre-lederen.

SVs Snorre Valen sier han har stor sans for forslaget fra Venstre, men legger til at mandatet må diskuteres nærmere før partiet hans eventuelt vil støtte det. Høyres Ine Eriksen Søreide er ikke like positiv.

– Vi støtter intensjonene fullt ut, men det er for tidlig å gjennomføre en slik evaluering. Å vedta dette vil gi et galt signal til de menn og kvinner som tjenestegjør i Afghanistan eller er der som hjelpearbeidere. Vi må ha full oppmerksomhet om oppdraget vårt så lenge det varer. Vi kan ikke gå i gang med etterarbeidet før arbeidsdagen er over, framholder Søreide. (©NTB)