ny1-pakistan-us-qaida - Droneangrep var rettet mot al-Qaidas nestleder

Abu Yahya al-Libi, nummer to i terrornettverket al-Qaida, kan ha blitt drept i et droneangrep nordvest i Pakistan, ifølge pakistanske og amerikanske kilder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Amerikanske tjenestemenn bekrefter overfor avisa The New York Times at Abu Yahya al-Libi var målet for droneangrepet i den stammestyrte regionen Nord-Waziristan mandag. Det er imidlertid uklart om Libi ble drept i angrepet.

– Folk undersøker dette svært nøye for å finne ut om han fortsatt er i live, sier en av kildene til The New York Times.

Det vil ta tid å skaffe sikre opplysninger, ifølge kilden.

– Men han er nummer to i al-Qaida, så det vil være et hardt slag, sier tjenestemannen.

– Vi har avlyttet enkelte samtaler mellom opprørere. De snakket om dødsfallet til en «sjeik». De navnga ikke personen, men vi har sjekket med våre kilder i området og tror de mente Libi, sier en av kildene til nyhetsbyrået Reuters.

En væpnet opprører i Nord-Waziristan avviser imidlertid overfor nyhetsbyrået at Libi ble drept i angrepet.

– Det er ikke første gang det kommer påstander om at han er død. Amerikanerne lider store tap i Afghanistan og tyr derfor til slike løgner, sier opprøreren.

Det kan ta flere måneder å få avklart hvem som ble drept i mandagens droneangrep. Opprørerne i området begraver raskt sine døde for å skjule tapene og ofrenes identitet.

Libi er opprinnelig fra Libya, og etternavnet er arabisk for «libysk». Han ble tatt til fange i Afghanistan i 2002, men klarte å rømme fra et amerikansk fengsel i landet tre år senere, noe som ga ham høy status blant opprørerne i regionen.

Libi overtok som nestleder i al-Qaida da Atiyah abd al-Rahman, også han fra Libya, ble drept i et amerikansk droneangrep i Nord-Waziristan i august i fjor.

USA har satt al-Qaida under et voldsomt press etter at Osama bin Laden ble drept av amerikanske spesialsoldater i byen Abbottabad i Pakistan i mai i fjor, og en amerikansk tjenestemann sier til nyhetsbyrået AFP at al-Qaidas lederskap nå er så svekket at ingen står klar til å overta etter Libi.

– Det gjør det vanskelig for al-Qaidas leder Ayman al-Zawahri å lede gruppen på en effektiv måte, sier kilden.

I alt 15 personer skal ha blitt drept i angrepet, men ifølge en kilde i området har det ikke latt seg gjøre å identifisere ofrene.

Bare de siste dagene er minst 27 personer drept i droneangrep i landet, og Pakistan reagerer med harme på angrepene.

– Disse ulovlige angrepene er et brudd på Pakistans suverenitet, heter det i en kunngjøring fra det pakistanske utenriksdepartementet mandag.

De amerikanske droneangrepene har tiltatt kraftig etter at partene ikke lyktes å bli enige på NATO-toppmøtet i Chicago for to uker siden. (©NTB)