elite-politi-vestlandet - Politiet vil ha elitetropp på Vestlandet

Politiet i Hordaland ønsker seg en egen elitegruppe som kan rykke ut med helikopter. Det tar for lang tid å hente forsterkninger fra Østlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Visepolitimester John Reidar Nilsen i Hordaland foreslår å opprette regionale beredskapsenheter til bruk i alvorlige situasjoner, skriver Bergens Tidende.

Ved de aller mest alvorlige hendelsene – som en såkalt skyting pågår-situasjon – skal en gruppe politifolk være i beredskap for å kunne rykke øyeblikkelig fra en «strategisk plass», for eksempel politihuset i Bergen. Gruppen kan også være en forsterkningsstyrke. For å kunne komme raskt til åstedet, må politiet ha mulighet til å rekvirere helikoptertransport fra Forsvaret.

Forslagene fra hordalandspolitiet kommer i kjølvannet av politiets Sønderland-utvalg, som evaluerte innsatsen under terrorangrepet 22. juli. Utvalget kom med flere såkalte læringspunkter, altså punktene de mener fungerte for dårlig.

Ifølge Nilsen er det «ikke uvanlig» at politiet i Hordaland bruker mellom én og to timer fra det får meldingen til ankomst på åstedet.

– Hordaland er slik at uansett hvor mange vi er, vil vi ha problemer med å ankomme raskt utenfor sentrale strøk. Da er helikopter løsningen, sier Nilsen.

Akutt hjelp fra Delta-troppen fungerer bare på det sentrale Østlandet, mener politiet i Hordaland.

– Å fly dem over tar minimum to timer. Det oppfyller ikke kravet samfunnet har i dag til responstid, sier Nilsen. (©NTB)