ny1-erstatning-lav - – For lave erstatningsbeløp etter 22. juli

Ofrene etter 22. juli er tilkjent flere hundre tusen kroner mindre i erstatning av Kontoret for voldsoffererstatning enn det bistandsadvokatene krevde.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kontoret har truffet vedtak i noen få utvalgte pilotsaker, som skal sette standarden for alle de andre sakene fra ofrene etter 22. juli, skriver Bergens Tidende.

Advokat Christian Lundin i pilotsaksgruppen mener erstatningsbeløpene er for lave for alle kategorier. Spesielt reagerer han på at etterlatte pårørende bare får 200.000 kroner. Her krevde bistandsadvokatene 500.000 kroner.

– Kontoret for voldsoffererstatning har lagt seg på normen for forsettlig drap. Men her dreier det seg om et nøye planlagt drap, sier Lundin.

De hardest fysisk skadde er tilkjent maksimalt 350.000 kroner, mens bistandsadvokatene ba om mellom 500.000 og 700.000 kroner.

– Når det gjelder dem som er fysisk uskadd, men som opplevde å bli jaktet på Utøya, så krevde vi 500.000 kroner. De ble tilkjent opptil 200.000, sier Lundin.

– Kontoret har ikke fulgt signalene lovgiver ga rett før saken kom opp, sier Lundin.

Mens de som hjalp til i båter blir tilkjent 75.000 kroner, har ikke de frivillige hjelperne på fastlandet ved Utøya fått oppreisning. Advokat Sjak R. Haaheim, som representerer mange av de frivillige hjelperne på fastlandet ved Utøya, reagerer sterkt på vedtaket.

– Budskapet fra staten er enkelt og greit: Ser du mennesker i nød, så gå forbi og ring til nødnummeret. Vedtaket begraver enhver oppfordring til å være en barmhjertig samaritan overfor mennesker i nød. Det er et prinsipielt problem ved vedtaket, sier Haaheim til VG.

– Mange av dem som berget ungdommer i land på Utvika brygge har slitt tungt og fått behandling for senvirkninger i ettertid, sier Haaheim.

Informasjonsansvarlig Ivar Andre Holm ved Kontoret for voldsoffererstatning ønsker ikke å kommentere saken da den er pågående og vil kunne klages inn.

– Det har vært lagt opp til at sakene skulle opp til muntlige forhandlinger i nemnda, og det har nok kanskje ligget i kortene at beløpene ville bli klagd inn, sier Holm.

Totalt er det ventet opp mot 6.000 krav fra mellom 2.000 til 4.000 personer. Erstatningsnivået for pilotsakene vil derfor få stor betydning for den samlede utbetalingen. (©NTB)