cadel evans 000000
cadel evans 000000

Cadel Evans vant etter «genistrek»

Mens Edvald Boasson Hagen overtok ungdomstrøyen i Critérium du Dauphiné.

Cadel Evans rykket fra i utforkjøringen under mandagens første etappe av Critérium du Dauphiné. Fjorårets Tour de France-vinner fikk en luke sammen med Jérôme Coppel og Andrej Kasjetsjkin, og konkurrentene klarte aldri å hente inn trioen før mållinja.

– Det er en genistrek det Cadel Evans har gjort, konstaterte Christian Paasche da BMC-rytteren spurtet inn til seier.

Coppel ble nummer to, mens Andrej Kasjetsjkin måtte nøye seg med tredjeplassen.

Luke Durbridge, som vant søndagens prolog, mistet sin ledertrøye. Den overtar nå Bradley Wiggins, som ligger ett sekund for etappevinner Evans i sammendraget.

Les også: Wiggins viste at formen er i anmarsj i Dauphiné-prologen

– Jeg så en mulighet
BMC-rytteren var uansett strålende fornøyd, etter å ha grepet muligheten han fikk mot slutten.

– Det var teknisk i den smale nedkjøringen, og jeg så en mulighet der. Det var en liten gruppe i feltet, og når man ser disse muligheten må man prøve. Jeg kjørte på for å holde avstandene til feltet, og normalt sett er ikke det ideelt i avslutningen. Men jeg fikk god fart og holdt den til mållinjen, sier den fornøyd etappevinneren.

Men han mener han fremdeles har litt å gå på før Tour de France.

– Det viser at jobben jeg har gjort er bra, men det er mye arbeid og noen forbedringer igjen å gjøre før vi kommer til Touren, sier Evans.

Schleck-krise
En som ikke viste form fra Andy Schleck. Han ble frakjørt på dagens siste klatring, som kun var en tredjekategori. Radioshack-Nissan-rytteren kom i mål hele tre minutter og ti sekunder etter Cadel Evans.

To sterke ryttere veltet og slet under etappen. Garmins Daniel Martin kom i mål 16 minutter og 39 sekunder etter Evans, etter at han ble utsatt for en stygg velt på vei gjennom en rundkjøring.

Les også: Her går det galt for Garmin-rytteren

Samuel Sanchez fikk det også tøft. Euskaltel-Euskadi-rytteren trillet over målstreken nesten 24 minutter etter Evans, etter å ha veltet tidlig på etappen.

Edvald i ungdomstrøyen
Edvald Boasson Hagen hang imidlertid fint med og ble nummer ti på etappen. Dermed overtok han ungdomstrøyen i rittet. I ungdomskonkurransen ligger han fem sekunder foran Tejay van Garderen og seks sekunder foran Tony Gallopin.

Den 187 kilometer lange etappen fra Seyssins til Saint-Vallier var første ordinære etappe i rittet som startet med prolog søndag, og som avsluttes kommende helg.

Topp fem, 1. etappe:
1. Cadel Evans
2. Jérôme Coppel
3. Andrej Kasjetsjkin
4. Nacer Bouhanni
5. Tony Gallopin

Topp fem, sammenlagt:
1. Bradley Wiggins
2. Cadel Evans, at 0.01
3. Andriy Grivko, at 0.02
4. Carlos Barredo, st
5. Tony Martin, at 0.04