ny1-streik-kontakt-F - Streikende venter på nye utspill

Storstreiken i offentlig sektor fortsetter. Kontakter mandag førte ikke til noen formelle møter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ingen av partene i streiken i kommunesektoren var i formelle møter med hverandre gjennom mandagen.

– Men det kan skje på kort varsel. Det jobbes løpende med å finne ut om det er grunnlag for frivillig mekling, fikk NTB opplyst hos flere av partene.

Mekler Reidun Wallevik ved Riksmeklerens kontor står i kontakt med LO Kommune, der Fagforbundets leder Jan Davidsen er streikegeneral for 25.000, Unio kommune, der Mimi Bjerkestrand leder troppene og YS kommune med Gunn Olander som forhandlingsleder.

Etter det siste kjente streikeuttaket som ble gjort kjent mandag, vil i alt 50.000 fagorganiserte ha lagt ned jobben.

Spørsmålet er om et slikt omfang, der med mange streikende hører til innen omsorgsyrker, på et tidspunkt vil sette liv og helse i fare. Den dagen det skjer, vil en avblåsning av streiken i form av tvungen lønnsnemnd, raskt være neste skritt.

Statens helsetilsyn følger fortløpende med og får blant annet direkte tilbakemeldinger fra arbeidsgiverne, i tillegg til den formelle varslingsveien som går via fylkesmennene.

Hanssen sier at det ikke gjøres noen løpende vurdering av hvor nær de streikende er å sette liv og helse i fare.

– Det går ikke an å si noe om det, for dette er blant annet avhengig av kontakten mellom partene, i hvilken grad de søker dispensasjon og vurderinger som gjøres. Grensen for oss går, bokstavelig talt, ved faren for liv og helse, sier Hanssen.

Johannessen vedgår at det ikke er nærliggende å tro på noe bedre oppgjør for Unio, etter at LO og YS avblåste streiken i staten. For Unio handler streiken nå mer om en politisk protest, enn en kamp for å få mer penger.

YS Kommune og LO Kommune må derfor forholde seg til at oppgjøret i staten er avsluttet for tre av fire sammenslutninger, og en mulighet for at Unio kan trappe opp streiken på en slik måte at det utløser tvungen lønnsnemnd. (©NTB)