NYTT KAMPFLY: F 35 er det norske luftforsvarets kommende jagerfly. De første flyene ankommer trolig i 2018. (Foto: Julianne Showalter/Ap)
NYTT KAMPFLY: F 35 er det norske luftforsvarets kommende jagerfly. De første flyene ankommer trolig i 2018. (Foto: Julianne Showalter/Ap)

Krasjlanding for forsvarsforlik

Regjeringspartiene og opposisjonen klarte ikke å samle seg om et bredt forlik om den nye langtidsplanen for Forsvaret.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forhandlingene i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget endte i brudd mandag.

– Regjeringspartiene hadde ikke noe å gi i forhandlingene. De la inn som betingelse at opposisjonen måtte akseptere den foreslåtte lokaliseringen av kampflybase, samt å legge ned Rygge flystasjon, sier leder i Stortingets utenriks- og forsvarskomité Ine Eriksen Søreide (H) til tv2.no.

LES OGSÅ: Her tester TV 2 Norges nye kampfly

Regjerinspartiene stilte ultimatum

De fire opposisjonspartiene hadde på forhånd samlet seg om å kreve at regjeringen utreder alternativer til Evenes som base for avskjæringsoppdrag, øving og trening i nord. I realiteten er dette alternativet Bodø.

Fremskrittspartiets forsvarspolitiske talsmann Jan Arild Ellingsen mener regjeringspartiene viste skuffende liten vilje til å justere egne standpunkter.

– Når de overhodet ikke åpner for nye vurderinger, blir det vanskelig å oppnå enighet om et forlik, sier han til NTB.

At Ørland skal være enebase for de nye kampflyene, er det tverrpolitisk enighet om. Det er Bodøs framtid som er stridsspørsmålet.

LES OGSÅ: Brudd i klimaforhandlingene på Stortinget

– Avstanden var for stor

Siden forhandlingene stoppet på uenigheten om den framskutte basen for kampflyene, ble andre spørsmål i langtidsplanen kun overfladisk behandlet. Dette omfatter blant annet Heimevernets rolle og kampflykjøpet – Norges dyreste offentlige anskaffelse gjennom tidene.

Det har vært tradisjon for bred enighet om forsvarspolitikken på Stortinget, men heller ikke den gjeldende langtidsplanen for forsvaret klarte den rødgrønne regjeringen å skape bred enighet om.

– Den politiske avstnaden var rett og slett for stor i sentrale spørsmål, sier Eriksen Søreide.

Opposisjonspartiene støtter også regjeringens forslag om å kjøpe 52 fly, inkludert fire som skal stasjoneres i USA for opplæring av norske piloter og teknisk personell. Formuleringen i langtidsplanen om at man først skal ta stilling til behovet for de seks siste når 42 er levert, tolkes som en håndsrekning til SV som egentlig er imot hele prosjektet.

Beklager bruddet

Regjeringspartiene beklager at de ikke fikk med seg opposisjonen, fordi forsvaret går inn i siste fase av en omfattende omstillingsprosess.

– Det er synd at opposisjonen ikke vil støtte sentrale omstillingstiltak som styrker den operative kapasiteten, sier forsvarspolitisk talsmann Sverre Myrli (Ap).

Langtidsplanen for Forsvaret skal behandles av Stortinget 14. juni.

(TV 2/NTB)