romania-romfolk-flytting - Fordømmer tvangsflytting av romfolk i Romania

Flere hundre romfolk skal ha blitt tvangsflyttet fra den rumenske byen Baia Mare til en tidligere kjemisk fabrikk. Nå hevder menneskerettsgrupper at flere av barna er blitt syke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Aktivistene anklager lokale myndigheter for å ha brutt loven og for å ha trampet på romfolkets verdighet. Fabrikken har tidligere blitt stengt på grunn av bekymring for giftige utslipp, og nå skal flere av barna ha blitt sendt til sykehus etter å ha pustet inn giftig gass.

– Denne svært alvorlige hendelsen viser myndighetenes forakt for romfolkets rettigheter, heter det i en uttalelse fra menneskerettsgruppene mandag, blant dem romfolkets egen organisasjon, Romani CRISS.

Myndighetene skal ha lovet at ingen skulle tvangsflyttes, men det er nettopp dette som har skjedd, mener de.

Byens ordfører Catalin Chereches, har tidligere blitt skarpt kritisert av blant annet Amnesty International for å ha bygget en betongmur som skilte et boligområde med romfolk fra en hovedvei.

Han forsvarer flyttingen med at familiene nå har fått rennende vann, strøm og gratis renovasjon. Han fremholder også at ingen er blitt tvangsflyttet, og at dette er i tråd med politikken om at romfolket skal integreres i samfunnet. (©NTB)