terror-breivik-1 - Opplevelser fra barndommen bidro til radikalisering

Anders Behring Breivik fremhever en rekke bagatellmessige episoder fra barndommen som sterkt medvirkende til at han ble massemorder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Selv poengterer han at det ikke er enkeltepisoder som har vært avgjørende, snarere alle opplevelsene fra han var sju år gammel til 22. juli i fjor førte til radikaliseringen som førte til terrorangrepene 22. juli.

Flere av hendelsene fra han var sju til han ble 18 år gammel baserer seg imidlertid på rykter om voldtekter, trusler og voldsutøvelse mot bekjente samt enkelte egenopplevelser som han opplevde som truende, forklarte Breivik da han mandag ettermiddag fikk gi en tilleggsforklaring. Opplevelsene førte til at han engasjerte seg politisk.

– Dette er episoder i livet mitt som har bidratt til å forme mitt politiske syn, og er den sentrale grunnen til at jeg sitter her i dag, sa han.

Som sjuåring skal Breivik ha fått ødelagt sykkelen sin av faren til en tyrkisk kamerat, angivelig fordi Breivik skal ha krenket ham. Fem år senere skal den samme faren ha ristet en venninne av moren. Breivik mente det var fordi mannen «ukjent med det å ha hund».

Listen over radikaliseringspunkter fra ungdomstida inneholder påstander om en sint pakistansk kioskeier, som følte seg krenket av Breivik, og en T-banefører som skal ha slått ham med flat hånd, et sammenstøt med en marokkansk voldsgjeng og rykter og vold og trusler mot personer Breivik kjenner, samt en angivelig festvoldtekt, begått av en muslimsk person inne i et skap. (©NTB)