terror-brandal2-F - Historiker: – Radikalisering kan også skje over natta

En potensiell terrorist går som oftest gjennom en radikaliseringsprosess over tid, men det kan også skje svært raskt, mener historiker Nikolai Brandal.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskeren ved Universitetet i Oslo har blant annet totalitære bevegelser og ideer som spesialfelt. Han viste til den tyske sosialpsykologen Harald Welzer, som tidligere mente at radikaliseringsprosessen måtte skje i forbindelse med sosiale forhold og endring av samfunnsstrukturer over tid.

– Men i en ny bok skiftet han mening etter å ha fått tilgang på hemmelig avlytting av tyske krigsfanger. Her kan normale mennesker bli tilbøyelige til å utføre brutal vold over natta, ut fra det psykososiale miljøet de befinner seg i, sa han i Oslo tingrett mandag.

UiO-historikeren skisserte opp fire faser terrorister går gjennom for å løse det de opplever som en kollektiv eller individuell krise. Første stadie er å utvikle et såkalt manikeisk verdensbilde, hvor alt blir inndelt i godt og ondt. Deretter går tankene over til fanatisme, hvor tankene vokser fram om at det lille jeget kan bli et heroisk vesen som kan gjøre noe med problemet.

I tredje faset skjer det en ideologisering og rasjonalisering av hatet, hvor det skapes en sammenhengende fortelling om kampen som må kjempes, og hvor terroristen skaper seg en moral hvor massedrap tolereres.

– I fjerde fase omformes terroristens nye verdensbilde til en konkret handling. Da er sinne og retorikk erstattet med en kald strategitenkning. Da kan vedkommende ligge lavt med holdningene sine og isolere seg fra personer man har hatt kontakt med før man fikk terrorplaner, forklarte Brandal. (©NTB)