Sho Yano skal nå spesialisere seg innen nevrologi.
Sho Yano skal nå spesialisere seg innen nevrologi.

Ville du latt deg behandle av en lege på 21 år?

Han er knapt ferdig med tenårene. Men der jevnaldrende sliter med mattelekse på videregående, er Sho ferdig utdannet lege.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Sho me» CV-en din: Vi føler oss helt trygge på at dine prestasjoner som 21-åring ikke er i nærheten av å matche det Sho Yano fra Chicago har oppnådd.

Universitetet i den amerikanske metropolen står nå nemlig klart til å tildele ham legelisensen. De har aldri tidligere uteksaminert en så ung lege.

Han kunne lese som toåring, skrev da han fylte tre og komponerte musikk da han var fem. Kanskje ikke så rart når man har en IQ på elleville 200!

– Ingen typisk 11-åring

I 2003 ble han tatt opp på medisinutdanningen ved University of Chicago. Selv om han gjennom hele utdanningen har vært laveste gutt på klassebildet (1,30 på sokkelesten for tre år siden!), så har intellektet hans raget milevidt over hodene på medstudentene.

Sho Yano som 12-åring i histologiklasserommet sitt. (Foto: ANNE RYAN/AP)
Sho Yano som 12-åring i histologiklasserommet sitt. (Foto: ANNE RYAN/AP)

I tillegg til å nå være fullt kvalifisert som lege, har Sho avlagt en doktorgrad i molekylærgenetikk og cellebiologi. Han mener at flere burde få sjansen til å prøve seg på høyt akademisk nivå i ung alder.

– Jeg aldri skjønt dette: Hvorfor skal det å utforde seg selv bli oppfattet som mer skadelig enn å kjede seg uten utfordringer på skolen, sier han til Associated Press.

– Jeg husker at vi intervjuet ham før han ble tatt inn. Denne hyggelige og høflige elleveåringen, kledd i hvit dress. Det var aldri meningen at han skulle være en typisk elleveåring, hvor moren ville kjøre ham til fotballtrening. Han skulle bli lege, sier professor Joel Scwab.

LES OGSÅ: Moshe (14) snart ferdig med universitetet

Skal i spesialisering

På grunn av den unge alderen, ble det gjort noen justeringer i utdanningsløpet. I stedet for å begynne på doktorgradsforskningen etter to år, som de fleste andre medisinstudenter, gikk han rett på denne biten etter første studieår. Pasientkontakt ble dermed – kanskje fornuftig nok – utsatt til han fylte 18 for tre år siden.

Yano, som er en begavet pianist og har svart belte i taekwondo, sier i et intervju at han håper uteksamineringen nå vil stoppe munnen på de som mente han var for umoden til å begynne på medisinstudiet.

Han ønsker å jobbe med barn, og skal nå i spesialisering som barnelege med ekspertise på nevrologi. Han interesserte seg for dette mens han var i turnus ved et barnesykehus i Chicago.

– Jeg liker ikke bare å jobbe med barn, men hvordan hele det medisinske teamet jobber sammen, sier han.