ny1-terror-hoved1-F - Religionshistoriker gikk i rette med psykiatere

Den svenske religionshistorikeren Mattias Gardell mener at skulle alle som deler Anders Behring Breiviks tankegods tvangsinnlegges, måtte det bygges et svært stort sykehus.

I retten mandag gikk han i rette med de to psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby, som har erklært Breivik paranoid schizofren og strafferettslig utilregnelig.

– De vrangforestillingene Husby og Sørheim trodde var paranoid schizofreni, er ikke unike, men vanlige i det politiske miljøet Breivik er en del av, sa Gardell, som var innkalt som sakkyndig vitne av forsvarerne.

Gardell sa at Breivik heller ikke er alene om å mene at Europa er i borgerkrig eller å snakke om en gjenoppstått orden av tempelriddere.

Gardell understreket at han ikke tar stilling til den rettspsykiatriske rapporten for øvrig.

– Jeg er ikke psykiater, jeg er historiker, og jeg lar ekspertisen kommer med sin egen bedømmelse, understreket han.

Den svenske religionshistorikeren, som sa at han jobber i spenningsfeltet mellom politikk og religion, holdt en over halvannen time lang forelesning for retten.

Han gikk gjennom Breiviks manifest, og ga det han betegnet som en «veiledning i tanketradisjoner».

– Tekstene og de bærende ideene i manifestet er ikke særlige uvanlige. De finnes igjen på ulike steder på nettet, og er en sammenstilling av det Breivik mener er viktig. Det er for tidlig å si hva slags betydning manifestet kommer til å få, sa Gardell da han etter sitt innlegg ble spurt ut av Breiviks forsvarer Geir Lippestad.

Lippestad spurte om Gardell kunne hjelpe retten med å forstå at en mann fra Oslo sier at det å drepe 77 mennesker var forferdelig, men nødvendig. Gardell sa at Breiviks bakgrunn og oppvekst ligner på den andre høyreekstreme voldsmenn har hatt.

– De kommer fra den hvite middelklassen, de har gjerne utdanning, de føler at visse medfødte rettigheter er i ferd med å tas fra dem. Disse mennene føler at familiene deres bygde landet, og at dette nå tas fra dem, forklarte Gardell.

Han fikk også spørsmål om betydningen av internett, og sa at nettet er et veldig viktig debattforum og sted der en kan publisere sine tekster. Men han sa også at en ikke skal overdrive betydningen av internett, selv om nettet kan gi ellers ensomme ulver følelsen av å høre til en større bevegelse.

– Det er ikke det dette står og faller på. Fascismen fantes før internett, sa Mattias Gardell. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2