KAOSET UTEBLE: Minimal kø tross redusert bemanning i sikkerhetskontrollen på Stavanger lufthavn Sola mandag formiddag. (Foto: Kristian Myhre)
KAOSET UTEBLE: Minimal kø tross redusert bemanning i sikkerhetskontrollen på Stavanger lufthavn Sola mandag formiddag. (Foto: Kristian Myhre)

Ingen enighet i vekterstreiken

Meklingen mandag førte ikke frem og streiken fortsetter dermed med full styrke. 450 nye vektere tas ut i streik onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forbundsleder Erna Hagensen i Norsk Arbeidsmandsforbund håpet at partene skulle komme til enighet da NHO Service og Norsk Arbeidermandsforbund møttes til frivillig mekling mandag.

Sonderingene første imidlertid ikke frem og streiken forstetter derfor med full styrke.

– Vi ba om frivillig mekling hos Riksmeklerene, men motparten avviste dette. Det er fullstendig uforståelig at vekterne som er organisert i Norsk Arbeidsmandsforbund påfører bransjen og samfunnet en ødeleggende vekterstreik når de har fått et meget generøst lønnstilbud for 2012, sier administrerende direktør Petter Furulund i en pressemelding fra NHO mandag ettermiddag.

– Vi har ikke mer å gi

Furulund forstår ikke at vekterne ikke vil godta tilbudet.

– Vi har gitt vekterne et lønnstilbud som er et av vårens beste, sier han i pressemeldingen.

– Vi har ikke noe mer å gi. Ballen ligger hos Norsk Arbeidsmandsforbund. Om de ikke modererer sine krav, ender dette i en langvarig vekterstreik som vil være veldig ødeleggende for bransjen og vekternes omdømme. Den rammer uskyldig tredjepart og kritiske samfunnsinteresser, påpeker han.

Ble enige om treårsplan

Direktøren viser til at YS-forbundet Parat, som også organiserer vektere, ble enige med NHO Service. De takket ja til et totalt lønnstillegg på 15.600 kroner, samt et særskilt kompetansetillegg på 4800 kroner for sertifiserte sikkerhetskontrollører på flyplassene.

Han påpeker at NHO Service og Norsk Arbeidemandsforbund allerede i 2010 ble enige om en tre års opptrappingsplan som de nå altså er midt inni.

– NAF har i sonderingene krevd nye garantier fra NHO Service. Dette kunne vi ikke gå med på. De respekterer altså ikke den allerede inngåtte opptrappingsplanen.

Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) tok mandag morgen ut ytterligere 1200 organiserte vektere i streik. Og de ligger ikke på latsiden. Allerede fra onsdag tas ytterligere 450 vektere ut i streik, hvorav 50 på Oslo Lufthavn Gardermoen. Da vil 199 vektere være ute av drift ved Gardermoen.

Streiken rammer også helikoptertrafikken til Nordsjøen, noe som medfører at arbeiderne ikke får rotert som de skal. Foreløpig har dette ikke fått store konsekvenser for oljeproduksjonen.

Isfront blant vekterne

Tillitsvalgte blant Parat-vekterne melder om et surt og anstrengt forhold til de streikende vekterne i NAF.

NAF-leder Erna Hagensen satt heller ikke særlig pris på kritikken fra Furulund om at vekterne bare krevde mer og mer og aldri ble fornøyd. Opptakten til sonderingene ble derfor mer krigersk enn forsonende.

– Arbeidsgiverne må møte oss på halvveien, det må to parter til for å inngå en avtale. Vi er lei av å være underbetalt og krever oppjustering av en 30 år gammel paragraf som sier at vekterne bare skal tjene 85 prosent av en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. Dette er ikke lønn til å leve av, sier Hagensen.

Rammer bredt

Partene satt i mekling fra klokken 10 mandag morgen, og i 16-tiden kom beskjeden om at streiken fortsetter.

To timer ut i meklingen ble det tydelig at det ikke nærmet seg noen løsning, da kommunikasjonssjef Bjørn Ove Fjellandsbø i NHO Service, organisasjonen på arbeidsgiversiden, sa det ikke var noe konkret å rapportere.

Vekterstreiken ble trappet kraftig oppmandag. Rundt 3000 vektere er nå i streik. På mange flyplasser er det nå sterkt redusert kapasitet i sikkerhetskontrollen.

Flyplassene i Kristiansund, Alta og Sandnessjøen er stengt for all utgående trafikk fordi sikkerhetskontrollen ikke er bemannet.

Også ved en rekke andre flyplasser er det redusert kapasitet. Mandag morgen var det lange køer ved sikkerhetskontrollene, men køene avtok utpå formiddagen.

– Vi ser at det er mange som velger å finne andre tidspunkter å reise på, og det er lavere beleggsprosent på flyene, så totaltrafikken er redusert, sier lufthavnsjef Leif Anker Lorentzen ved Stavanger lufthavn Sola til TV 2.

Se reportasje (reporter: Birgitte Blaauw Nordal)

620389

Vil ha opp lønnen

Søndag kveld møttes representanter fra Norsk Arbeidsmandsforbund og arbeidsgiveren NHO Service til et sonderingsmøte hos Riksmekleren. Møtene fortsatte mandag.

For Arbeidsmandsforbundet handler konflikten først og fremst om å oppnå en garanti som sikrer vekterne et lønnsnivå over 85 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn.

Den andre organisasjonen som organiserer vektere, Parat, godtok tilbudet fra NHO Service før helgen og er ikke i streik.

Streikegeneral: – Tror ikke de kan oppnå mer

(TV 2/NTB)