ny3-mat-feilmerking - Mattilsynet: Matmerkingen ikke til å stole på

Nesten en firedel av matvarer i butikkene er merket feil, viser en ny rapport fra Mattilsynet. Spesielt alvorlig er dette for ingredienser som kan gi allergiske reaksjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi fant feil i merkingen på 23 prosent av de norske produktene vi kontrollerte. I flere tilfeller er allergifremkallende ingredienser ikke oppført på produktet i det hele tatt, selv om de finnes i produktet. Dette kan få store konsekvenser for allergikere, sier tilsynsdirektør i Mattilsynet, Kristina Landsverk.

Matmyndighetene i de nordiske landene har sett på om matprodusenter og -importører følger reglene for merking av allergener, altså ingredienser som kan fremkalle allergi.

Typiske eksempler er melk, egg, fisk og skalldyr, noen typer nøtter, soya, og kornprodukter som inneholder gluten.

Mattilsynet påpeker at disse ingrediensene skal merkes, uansett mengde. For ekstremallergikere kan følgene være alvorlige, selv for små mengder.

– Ingrediensliste er det eneste og viktigste hjelpemiddel allergikere har for å unngå det det ikke tåler. Det er svært alvorlig hvis de ikke kan stole på merkingen og mister tilliten til matindustrien, sier fagsjef Helle S. Grøttum i Astma- og Allergiforbundet.

– Dette gjelder både virksomheter som produserer egne produkter, og virksomheter som importerer produkter til salg i Norge, sier tilsynsdirektør Landsverk.

Virksomhetene skal sørge for å ha interne kontrollrutiner slik at merkingen alltid er oppdatert og korrekt. Rapporen viser at mer enn en tredel, 36 prosent, av de kontrollerte virksomhetene manglet slike rutiner.

– Når vi finner at rutiner mangler eller det er svikt i rutinene, kan det tyde på at dette er noe som har pågått over lengre tid, sier Landsverk.

– Alle norske mat- og drikkebedrifter skal følge regelverket. I de tilfellene hvor det er avvik, er det ulike grunner til dette, men disse skal selvfølgelig rettes opp så raskt som mulig. Forbrukere skal være trygge på at den informasjonen som står på maten de kjøper, er korrekt, sier Roald Gulbrandsen, direktør for næringspolitikk i NHO Mat og Drikke.

Mange bruker advarselsmerkingen uten at det er tilstrekkelig vurdert om det er nødvendig, ifølge rapporten. Mattilsynet mener feil bruk kan villede forbrukeren.

– Mange virksomheter er nok ikke klar over hvilke konsekvenser denne merkingen kan ha for allergikere, og advarselsmerking skal ikke brukes som unnskyldning for manglende hygienehåndtering og dårlige kontrollrutiner, sier Landsverk.

Astma- og allergiforbundet er også opptatt av at advarselen ikke skal brukes i utide.

– Overforbruk av advarselsmerking med «spor av» gir et ytterligere begrenset utvalg matvarer for de med allergi, sier fagsjef Grøttum. (©NTB)