terrpr-vitne-gardell-1-F - Svensk professor kritiserte Breiviks psykiatere

Psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby tar feil når de mener Anders Behring Breivik er alene om å tro at det pågår en krig om Europas framtid, ifølge professor Mattias Gardell.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vrangforestillingene til Breivik har en lang historie og deles av mange. Hvis alle som deler disse oppfatningene skal overføres til psykiatrisk behandling, må dere bygge et veldig stort sykehus, sa den svenske professoren Mattias Gardell da han i retten mandag foreleste om islamofobi og ekstrem, konservativ politisk ideologi.

Husby og Sørheim bygger store deler av diagnosen paranoid schizofreni på nettopp konspirasjonstanken om at den muslimske verden vil overta Europa og underlegge samfunnene sharialover, mens den politiske venstresiden, samt mediene og kultureliten, lar det skje. Gardell, som er religionshistoriker og ekspert på problemstillinger som ligger i skjæringspunktet mellom politikk og religion, framholdt i foredraget sitt at denne virkelighetsforståelsen har en flere hundre år tradisjon.

Han avviste også psykiaternes påstand om at Breivik bruker en rekke selvkomponerte nyord, neologismer på fagspråket. Begreper som kulturmarxisme, selvmordshumanisme, nasjonaldarwinisme og rettferdighetsridder er alle ord som er blitt brukt i de politiske miljøene Breivik tilhører, sa han. (©NTB)