skorea-nkorea-data - Sørkoreaner mistenkt for grove dataangrep

En sørkoreansk mann er arrestert, mistenkt for å ha spredd dataspill som inneholder koder utviklet i Nord-Korea. Kodene kan ødelegge datamaskiner de blir lastet ned til, sier sørkoreanske fagfolk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den arresterte er en 39-åring som bare er navngitt som Cho. Han skal ha holdt møter med nordkoreanske agenter i den kinesiske byen Shenyan og gitt dem penger til å utvikle kodene, het det i en kunngjøring fra politiet i Sør-Korea mandag.

Ifølge kunngjøringen kan kodene dels brukes til å stjele hemmelige opplysninger, og dels til å lamme brukernes datamaskiner. Det var mandag ikke på det rene hvor mange maskiner som kan være rammet av det sørkoreanske angrepet.

Cho er også anklaget for å ha latt nordkoreanerne bruke hans datautstyr til å omgå beskyttelsessystemer på datautstyr i Sør-Korea. På sine egne maskiner skal han ha lagret følsomme opplysninger om hundretusener av mennesker.

Regjeringen i Seoul anklaget både i 2009 og i 2011 Nord-Korea for å stå bak dataangrep mot maskiner i sørkoreanske regjeringsorganer og finansinstitusjoner. Nord-Korea avviser disse anklagene som rent oppspinn. (©NTB)