LANG DAGS FERD: Riksmekler Kari Gjesteby har jobbet med partene i statsoppgjøret hele fredag. Hun er optimist så lenge det jobbes. (Foto: Gisle Bjorå/TV 2)
LANG DAGS FERD: Riksmekler Kari Gjesteby har jobbet med partene i statsoppgjøret hele fredag. Hun er optimist så lenge det jobbes. (Foto: Gisle Bjorå/TV 2)
I MØTE: Petter Furulund og Erna Hågensen er i møte hos riksmekler Kari Gjesteby for å forsøke få en slutt på vekterstreiken. (Foto: TV 2)
I MØTE: Petter Furulund og Erna Hågensen er i møte hos riksmekler Kari Gjesteby for å forsøke få en slutt på vekterstreiken. (Foto: TV 2)

Vekterstreiken trappes opp

Samtaler hos riksmekler Kari Gjesteby gir ingen løsning i natt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Riksmekler Kari Gjesteby innkalte søndag kveld partene i vekterstreiken til samtaler på sitt kontor. Partene ankom lokalene like før klokken 20.

Ved 22.35-tiden søndag sa Gjesteby at det ikke blir noen løsning på konflikten i kveld.

– Forhandlingsutvalgene til partene kalles inn i morgen tidlig. Når avhenger blant annet av når de kommer seg med fly, sier Gjesteby til TV 2.

Partene forlot Riksmeklerens kontor like etter klokken 23.30 søndag kveld.

– Vi har egentlig ikke kommet noe nærmere, men har innkalt forhandlingsutvalget, sier forhandlingsleder Erna Hågensen i Norsk Arbeidsmandsforbund.

Streiken fortsetter til et meklingsresultat foreligger. Det er ikke avgjort om det blir mekling mandag.

– Vi må prøve å finne en løsning, sier administrerende direktør Petter Furulund i NHO Service på vei ut dørene.

Var positive

Før møtet var administrerende direktør Petter Furulund i NHO Service positiv.

– Jeg håper på en løsning allerede i kveld, sa Furulund til TV 2 og understreket:

– Det er alltid alvorlig med en vekterstreik.

Forhandlingsleder Erna Hågensen i Norsk Arbeidsmandsforbund bekreftet møtet da hun kom for å møte motparten og mekleren.

– Vi skal møte riksmekler Kari Gjesteby, bekreftet hun.

Les også: Partene i vekterstreiken samlet hos Riksmekleren

Riksmekleren kalte inn

Det er riksmekler Kari Gjesteby som selv kalte partene inn til søndagens samtale. At det er varslet flere opptrappinger av streiken den kommende uken, har trolig lagt et visst press på partene.

– Streiken vil trappes opp fra i morgen som det er varslet, opplyser Gjesteby til TV 2.

Søndagens samtaler er karakterisert som sonderinger. Tidligere i uken var det lignende samtaler i statsoppgjøret, før partene så gikk inn i en frivillig mekling.

At forhandlingsutvalgene er kalt inn, betyr at noen mekling neppe kommer i gang før utpå dagen mandag.

– Det er snakk om frivillig mekling, sier Gjesteby. Det er dermed opp til partenes forhandlingsutvalg å avgjøre om de skal sette seg ved meklerens bord for å forsøke å finne en løsning.

Streik med følger

Vekterstreiken har ført til store problemer, spesielt for flyreisende ved mange av landets flyplasser. På Oslo Lufthavn Gardermoen var det søndag opp mot to timers kø for å komme igjennom sikkerhetskontrollen. I Tromsø stengte sikkerhetssjekken på flyplassen klokken 15 søndag, så alle som skulle fly senere på dagen måtte tilbringe flere timer inne på terminalen.

Avinor har varslet at på flere flyplasser vil sikkerhetskontrollen holde stengt i morgen, eller store deler av morgendagen. Dette gjelder foruten Tromsø, blant annet Bodø og Alta.

Vektere organisert i Norsk Arbeidsmandsforbund gikk ut i streik klokken 20 fredag kveld, etter at partene hadde meklet på overtid fram til klokken 14, uten å komme fram til en løsning.

Vektere organisert i Parat kom til enighet med arbeidsgiveren, og gikk ikke ut i streik fredag. At det ene forbundet kom til enighet, førte til mindre konsekvenser av streiken enn hvis oppgjørene med begge forbundene hadde endt i konflikt.

tv2.no følger saken