ny5-streik-opptrapp-konsekvenser-F - – Sonderinger i vekterkonflikten

Det er visse sonderinger i vekterkonflikten, men ingen faktiske endringer i situasjonen, opplyser administrerende direktør Petter Furulund i NHO Service.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Han er ordknapp om hva som foregår.

– Vi gjør noen sonderinger. Det er ikke dødt. Men det har ikke skjedd noe faktisk nytt å rapportere om, sier Furulund til NTB.

På spørsmål om han har håp om nye forhandlinger, sier han at «man kan alltid ha håp», men gjentar at det ikke er skjedd noe nytt.

Han gjentar også at NHO Service etter hans syn har gitt et godt tilbud som fagforeningen Parat, tilknyttet YS, har godtatt. Han sier også at det ikke kan være snakk om nye garantiordninger når man er midt i en garantiordningsperiode som gjelder til 2013.

Forbundsleder Erna Hagensen i Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) sa til NTB tidligere søndag at man «håper å kunne avslutte streiken så snart som mulig», men at det ikke var noen konkrete avtaler om møter for å drøfte situasjonen med motparten, NHO Service. Forbundsledelsen i NAF skulle møtes søndag ettermiddag for å drøfte situasjonen.

Situasjonen var ikke kaotisk på flyplassene søndag ettermiddag, men køene økte. De reisende ved Oslo Lufthavn Gardermoen måtte vente i opptil to timer ved sikkerhetskontrollen fordi bemanningen er redusert med 50 prosent. Det var ventet at køene ville avta utover kvelden.

– Det er periodevis stor kø på alle lufthavnene som er rammet av vekterstreiken. Søndag er en dag med stor trafikk. Den varslede opptrappingen av streiken mandag vil føre til flere stengte lufthavner, sier kommunikasjonsdirektør Ove Narvesen i Avinor.

Han ber alle passasjerer om å forholde seg til informasjon fra flyselskapet de skal reise med om den enkelte flyging og møte opp på flyplassen i god tid før avreise. Narvesen understreker samtidig at ankomsttrafikken går som normalt, og at luftambulanser og redningstjeneste er i virksomhet.

– Det viktige er å få noen forpliktelser fra arbeidsgiversiden, og primært dreier det seg om garantibestemmelsen om at vekterne ikke skal ligge under 85 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, sier forbundslederen for mange av sikkerhetsvaktene ved norske flyplasser og andre vektere.

– Et godt enkeltoppgjør er ikke nok, for det viser seg at lønnsøkningene i andre sammenlignbare grupper er betydelige i tariffperioden, og vi blir liggende etter. Vi har ligget på mellom 81 og 85 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, aldri over, sier Hagensen.

Fra onsdag tas ytterligere 439 vektere ut i streik, opplyser kommunikasjonsansvarlig Trond Erik Thorvaldsen i NAF til NTB.

Streiken rammet søndag ettermiddag sikkerhetskontrollene ved flyplassene i Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø i tillegg til Oslo Lufthavn Gardermoen.

Kristiansund og Alta flyplass blir stengt mandag, mens Sandnessjøen blir stengt etter at morgenflyet er gått. Flyplassene i Haugesund og Ålesund får sterkt redusert kapasitet i sikkerhetskontrollen.

Bodø flyplass får sterkt redusert kapasitet i sikkerhetskontrollen fra mandag klokken 6 til tirsdag klokken 11.30 og har deretter ingen bemanning i sikkerhetskontrollen. Det betyr at ingen lenger kan reise derfra. (©NTB)