President Bashar al Assad gikk søndag på talerstolen i nasjonalforsamlingen i Damaskus. Her nektet han for at regjeringen har noe med massakren i Houla å gjøre, og hevder samtidig at landet er under internasjonalt angrep. (Foto: DSK/Afp)
President Bashar al Assad gikk søndag på talerstolen i nasjonalforsamlingen i Damaskus. Her nektet han for at regjeringen har noe med massakren i Houla å gjøre, og hevder samtidig at landet er under internasjonalt angrep. (Foto: DSK/Afp)

– Regjeringen har ingenting med Houla-massakren å gjøre

Det hevder president Bashar al-Assad fra talerstolen i den syriske nasjonalforsamlingen. Samtidig insisterer han på at landet er under internasjonalt angrep.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Syrias president sier hans regjering ikke hadde noe med Houla-massakren å gjøre.

– Ikke en gang monstre kunne gjennomført de ugjerningene som vi har sett, særlig Houla-massakren... Det finnes ikke ord for å beskrive det, sa Assad i sin tale.

Massakren sist uke i Syrias sentrale region Houla, tok livet av mer enn hundre mennesker. Nesten halvparten av dem var barn.

LES OGSÅ: Mange barn blant de 90 drepte i Syria

Talen i nasjonalforsamlingen søndag er Assads første offentlige kommentar etter massedrapene på sivile i Houla. Som tidligere insisterer han på at det er terrorister som står bak opprøret i landet.

– Bare løgn!

Den syriske opposisjonen avfeier hele uttalelsen som regelrette løgner.

– Det er en desperat og dum tale som ikke er verdt å kommentere. Han tilbød ingenting til det syriske folk i løpet av sin 70 minutter lange tale, sa Adib Shishakly, medlem i en av landets største opposisjonelle grupperinger.

– Assad lyger for å dekke over drapene på grunn av det massive internasjonale presset på hans regime.

Opposisjonen og myndighetene har beskylt hverandre for drapene. Etterforskere fra FN retter en sterk mistanke mot at det er tilhengere av Assad-regimet som står bak i hvert fall noen av drapene, ifølge AP.

I sin tale til nasjonalforsamlingen i Damaskus hyllet Assad det han kalte «martyrer, sivile og militæret» i landet. Presidenten sa at terroren i Syria er økende, og at landet har blitt konfrontert med et «ødeleggelsesprosjekt».

Assad hevdet også at regimet er villig til å gå inn i dialog, men at styret ikke vil ta imot instrukser fra utlandet eller fra «krefter som støtter terrorisme».

LES OGSÅ: De kveles av lukten av råtne lik

Sjelden tale

Assad har svært sjelden opptrådt offentlig siden de første fredelige demonstrasjonene mot ham startet i mars i fjor.

Talen kommer etter at arabiske ledere i helgen innstendig ba FN om å handle for å stanse blodsutgytelsen som har vedvart i femten måneder.

Syriske myndigheter arrangerte i begynnelsen av mai valg på ny nasjonalforsamling, til tross for volden som herjer landet. Det er den nye nasjonalforsamlingen Assad ifølge syrisk fjernsyn søndag, skal tale til.

Les også: Økende frykt for borgerkrig i Syria

Bryter våpenhvilen daglig

Drapene i Syria har fortsatt til tross for tilstedeværelsen av et internasjonalt observatørkorps bestående av 300 ubevæpnede offiserer.

Hver dag bryter både regime og opprørere våpenhvileavtalen som ble fremforhandlet av FNs og Den arabiske ligas spesialutsending Kofi Annan.

Siden den såkalte våpenhvilen trådte i kraft 12. april, har så mange som 2.300 mennesker blitt drept.

Til sammen har anslagsvis 13.400 mennesker mistet livet siden de første protestene startet.

(TV 2/NTB)