syria-arab-fn-F - Den arabiske liga ber FN beskytte sivile i Syria

Den arabiske ligas generalsekretær Nabil Elaraby har bedt FNs sikkerhetsråd om å utvide observatørenes fullmakter for å beskytte sivile i Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bildene av blodige barnelik og andre av de over hundre sivile som ble massakrert i byen Houla sist helg har sjokkert en hel verden og gjort det klart at FNs plan for å løse konflikten hittil har mislyktes.

– Jeg har sendt et brev til Sikkerhetsrådet der jeg ber det gjennomføre alle nødvendige tiltak for å beskytte det syriske folk, sa Elaraby til AFP før et møte om Syria i ligaen lørdag.

I brevet ber han FN øke antallet observatører i landet, samt å gi dem «nødvendige fullmakter» til å stanse forbrytelsene. FNs observatørkorps i Syria, som ledes av den norske generalmajoren Robert Mood, er nå komplett og teller nesten 300 observatører.

Observatørkorpset ble opprettet på mandat fra FNs sikkerhetsråd for 90 dager. Mandatet for de maksimalt 300 ubevæpnede observatørene løper ut 20. juli, og det diskuteres nå hvorvidt det skal utvides og forlenges.

Formuleringen om å «gjennomføre alle nødvendige tiltak for å beskytte syriske sivile» ligner på språket Sikkerhetsrådet i fjor brukte da det godkjente militær intervensjon i Libya. Men på spørsmål om hvorvidt det var det Elaraby hadde i tankene, svarer han:

– Jeg har ikke referert til militær intervensjon. (©NTB)