ny2-tromsø-clinton-roer-F - Clinton og Støre roer ned i Tromsø

For en Hillary Clinton som har besøkt mer enn 100 land i tjenesten blir en kveld med midnattssol og avslappet stemning i Tromsø noe helt spesielt, framholder utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Tromsø representerer et strøk av alminnelighet som jeg tror Hillary Clinton og hennes følge setter stor pris på, sier Støre før han entrer forskningsskipet Helmer Hanssen med sin amerikanske kollega.

Alminneligheten får uttrykk gjennom den to timer lange middagen de delte på Tromsøs intime gourmetrestaurant Emmas Drømmekjøkken fredag der sjøkreps og reinsdyrfilet sto på menyen.

– Det var en avslappet og fin del av programmet. Vi satt blant vanlige gjester og spiste. Jeg har møtt henne i mange sammenhenger, men aldri i to timer uten dagsorden, sier Støre.

– Vi møtte amerikanske turister som måtte overbevises om at det virkelig var Hillary Clinton de brått støtte på, sier Støre.

Han mener besøket i Tromsø er så «påviselig annerledes» at det gjør noe med atmosfæren og samtalene han får med Clinton.

– Vi er begge veteraner i å snakke med taletid. I slike samtaler som vi får tid til i Tromsø kan vi gå bredere inn over flere tema. Det blir også mer tid til å lytte, sier Støre.

– Jeg kunne bringe dagspressen inntrykk fra statssekretær Torgeir Larsens reise til landet. Vi var enige om at det må settes inn mye internasjonal innsats for å få institusjonene til å bli sunnere. En av de største utfordringene for Myanmar er at en tynn forvaltning må tåle en enorm interesse for de endringene som skjer, sier han.

Nordområdespørsmål og Norges erfaringer med å la havrettens prinsipper ligge i bunn for grenselinjeavtalen med Russland var også et tema som Clinton ifølge Støre var opptatt av.

– Dette får vi mye tid til å gå dypere inn und det offisielle programmet i Tromsø, sier Støre. (©NTB)