HELGdanmark-ungdomsfyll-F - Dansk ungdom mest på fylla

Danske 15- og 16-åringer fortsetter å toppe statistikken over ungdommer i Europa som drikker mest alkohol.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Danske tenåringer drikker mer, oftere og større mengder av gangen, og de føler seg fullere enn stort sett alle sine jevnaldrende i 35 andre europeiske land.

Det kommer fram i en ny omfattende studie som går under navnet ESPAD (Det europeiske skoleprosjektet for alkohol og andre stoffer). Undersøkelsen gjøres hvert femte år.

Men det er kun når det gjelder alkohol at dansk ungdom «utmerker seg». Når det gjelder tobakk og narkotika ligger danske tenåringer midt på treet på statistikken.

Hele 75 prosent av dem som drikker, sier at den siste fyllekulen var for mindre enn en måned siden. og 56 prosent svarer at de da drakk mer enn fem alkoholenheter.

92 prosent av de danske tenåringene svarer at de har drukket alkohol i løpet av det siste året. Kun i Tsjekkia har flere svart det samme. Norge og Sverige ligger på bunn på denne statistikken.

Og når de danske tenåringene skal gi sin egen subjektive vurdering av hvor fulle de var siste gang de var på fylla, gir de seg selv i snitt 4,6 poeng av 10 mulige. Det gir en delt førsteplass med estisk ungdom.

De danske ungdommene som deltok i undersøkelsen, skiller seg også ut ved generelt å se flere positive enn negative konsekvenser av drikkingen sin.

Danskene mener at typiske grunner til å drikke er for å ha det gøy, bli mer glad og mer utadvent, mens unge i mange andre land er mer opptatt av faren for å få problemer med politiet, helse, frykt for å gjøre dumme ting eller bli avhengig. (©NTB)