ny6-egypt-mubarak-dom-F - Demonstrasjoner etter livstidsdom mot Mubarak

Egypts ekspresident Hosni Mubarak er dømt til livstid i fengsel, men hans sikkerhetssjefer går fri. Det muslimske brorskap maner til massedemonstrasjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

84-årige Mubarak ble lørdag kjent skyldig i medvirkning til drap, maktmisbruk og korrupsjon, men den tidligere presidentens advokat opplyser at dommen vil bli anket.

Straks etter at dommen ble lest opp i Kairo lørdag, jublet mange av egypterne som hadde samlet seg utenfor, mens andre strømmet til Tahrir-plassen for å demonstrere. Inne i det kaotiske rettslokalet brøt det ut kamper.

Tumultene brøt ut da det ble klart at Mubaraks to sønner, Alaa og Gamal, samt seks tidligere sikkerhetssjefer, er frikjent for alle anklager. Sønnene var tiltalt for korrupsjon, mens sikkerhetstoppene, i likhet med Mubarak, var tiltalt for å ha beordret drap på flere hundre demonstranter under oppstanden som førte til Mubaraks fall 11. februar i fjor. Kravene om at dommen må annulleres gjallet gjennom rettslokalet.

Også Mubaraks innenriksminister Habib al-Adly ble dømt til livstid i fengsel.

– Den offentlige påtalemyndigheten oppfylte ikke plikten til å samle inn et solid bevismateriale for å dømme de tiltalte for drap på demonstranter, sier Yasser Ali, som er talsmann for islamistenes presidentkandidat Mohamed Mursi.

Mursis motkandidat i andre og avgjørende runde av presidentvalget, Mubaraks siste statsminister Ahmed Shafiq, mener folket må akseptere lørdagens kjennelser.

– Vi har ingen rett til å kommentere rettens avgjørelser, men denne dommen tilbakeviser enhver påstand om at en presidentkandidat kan gjenopplive et styringssystem som er avsluttet, sa Shafiq, som blir sterkt kritisert for sine bånd til det gamle regimet.

– Jeg er så glad, jeg er så glad, ropte enken Soha Saeed, som mistet mannen sin under oppstanden i fjor.

Men også her var det sammenstøt, og opprørspoliti måtte ta grep for å kontrollere massene.

Mubarak er den første arabiske lederen som er dømt av sitt eget folk. Han er nå beordret overført fra militærsykehuset, hvor han tidligere har oppholdt seg, til et egyptisk fengsel.

Til sammen 850 mennesker ble drept da politi- og sikkerhetsstyrker ble satt inn for å knuse protestene mot regimet.

Demonstranter utenfor domstolen hadde med seg bilder av revolusjonens ofre.

– Kjære Gud, ta Mubarak og dem som følger ham! ropte de.

– Han gråt og ville ikke gå ut av helikopteret. Sikkerhetsfolk brukte tid på å overtale ham til å gå ut, sier en anonym sikkerhetskilde til AFP.

Egyptiske medier melder at han deretter skal ha blitt akutt syk, og at han fikk behandling inne i helikopteret.

Den gamle mannens helse har skrantet siden han mistet makten, og mens rettssaken har pågått har han blitt trillet inn i rettssalen på båre.

Mubarak selv har hele tiden hevdet sin uskyld og nekter for å ha gitt sikkerhetsstyrkene ordre om å skyte demonstranter. (©NTB)