ny1-clinton-samle-F - Clinton roste Norge

USAs utenriksminister Hillary Clinton roste Norge opp i skyene og lovte mer støtte til mødre i utviklingsland da hun besøkte Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Clinton nærmest overøste vertslandet med skryt under besøket i den norske hovedstaden fredag.

– Uansett hvilket området vi samarbeider om, det være seg fred og sikkerhet eller menneskerettigheter og utvikling, så vet vi at vi kan jobbe med, stole på og gjøre framskritt med nordmennene, sa utenriksministeren på en pressekonferanse i Oslo rådhus.

Under en lunsj på Akershus slott hevdet hun at amerikanske myndigheter diskuterer så godt som alle sine politiske utfordringer med Norge, ifølge NRK.

– Ved alle områder vi håndterer, ved alle utfordringer vi møter, ved hver mulighet vi prøver å utnytte, har vi nære konsultasjoner med Norge, sa Clinton.

I tillegg skrøt hun av forholdet mellom president Barack Obama og statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Norge lovet å gi 500 millioner kroner til initiativet Saving Mothers, Giving Life, mens USA bidrar med om lag 460 millioner kroner.

Under pressekonferanse på rådhuset fortalte Clinton om sin egen opplevelse av å bli mor. Hun reflekterte rundt hvordan fødselen ville vært hvis hun ikke hadde kunnet stole på at sykehuset var åpent og at leger og jordmødre var på jobb.

Igjen hyllet hun Norge som et land som har forstått betydningen av godt helsevesen.

– Norge har lenge skjønt at en nasjons stabilitet avhenger av befolkningens velferd, sa Clinton da hun talte på helsekonferansen hvor det nye initiativet ble lansert.

Ifølge utenriksminister Jonas Gahr Støre har Clinton vært svært berørt av tragedien og diskutert den med norske myndigheter helt siden i fjor sommer.

– Hun har helt fra 22. juli om kvelden vært veldig nærværende og til stede, sa Støre på pressekonferansen på rådhuset.

Clinton var også i audiens hos kong Harald fredag, og statsminister Stoltenberg var med og spiste lunsj på Akershus slott.

På kvelden dro hun videre til Tromsø, hvor miljøspørsmål og ressursbruk står på agendaen lørdag.

– Jeg håper hun har tatt med varme klær, sa Støre med et smil, etter å ha blitt spurt om han trodde Clinton hadde med seg noen overraskelser.

Før møtet med sin amerikanske kollega sa Støre at han ikke trodde hun trengte noen innføring i arktiske spørsmål.

– Hun har vært en god partner for oss på nordområdene og på arktiske spørsmål, sa Støre.

Han regner med at møtene med fagfolk i Tromsø vil gi henne gode argumenter i diskusjonen om havrettstraktaten, som hun forsøker å få vedtatt i det amerikanske Senatet. (©NTB)