PRODUKTIVT SAMARBEID: USAs utenriksminister Hillary Clinton kunne meddele at det har vært en travel første dag av norgesbesøket på pressekonferansen i Oslo rådhus fredag. (Foto: SAUL LOEB/Afp)
PRODUKTIVT SAMARBEID: USAs utenriksminister Hillary Clinton kunne meddele at det har vært en travel første dag av norgesbesøket på pressekonferansen i Oslo rådhus fredag. (Foto: SAUL LOEB/Afp)

Hillary Clinton: – Vi vet at vi alltid kan regne med dere

Den amerikanske utenriksministeren åpnet pressekonferansen fredag med å takke Norge og det norske folk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det har vært en svært produktiv og hyggelig dag, sa Hillary Clinton i møtet med pressen i Oslo rådhus.

Takket det norske folk

Hun takket deretter Norge og det norske folk - for samarbeidet de to landene har i ulike spørsmål som blant annet fred og sikkerhetsarbeid, og menneskerettigheter.

– Vi vet at vi alltid kan jobbe sammen med dere - og regne med dere - og få til fremgang dersom vi slår oss sammen med nordmennene, sa Clinton.

LES OGSÅ: Hillary Clinton møter Utøya-ungdom i Norge

Hun skrøt samtidig av den norske utenriksministeren Jonas Gahr Støre. De to har hatt en svært omfattende agenda hvor de har vært innom alt fra klimaendringer og arbeidet for demokrati i Myanmar til Nato, situasjonen i Syria - og den økonomiske situasjonen i verden og Europa.

– Farlig oppdrag

På spørsmål om de borgerkrigslignende tilstandene i Syria trakk Clinton fram den norske generalmajoren Robert Mood og det arbeidet FN-observatørene gjør.

– Vi anerkjenner at det er et vanskelig og farlig oppdrag som Mood og observatørene skal utføre, sa hun.

Den amerikanske utenriksministeren gjentok sin appell til Russland - om å jobbe sammen med det internasjonale samfunnet og FNs sikkerhetsråd fremfor å innta en nøytral posisjon slik de hittil har gitt uttrykk for. At Russland ikke vil ta stilling til det som foregår i Syria, blir oppfattet som en støtte til Assads regime, sa Clinton.

clinton (Foto: SAUL LOEB/Afp)
clinton (Foto: SAUL LOEB/Afp)

– Tenk hvis...

USAs utenriksminister Hillary Clinton lanserte fredag ettermiddag et initiativ for å redde mødre fra å dø mens de er gravide eller når de føder barn.

LES OGSÅ: – Tenk hvis det ikke fantes sykehus da jeg skulle føde

Under et innlegg på Global Health-konferansen i Oslo rådhus, tenkte tilbake til da hun selv fikk datteren Chelsea i 1980.

– Jeg har selv opplevd det privilegiet det er å få en datter. Men jeg tenker på hvordan det ville ha vært dersom jeg ikke visste om det var et sykehus i nærheten eller om det i det hele tatt var åpent. Eller om jeg ikke kunne regne med å få verken lege, jordmor eller sykepleier med på fødselen, eller om de ville hatt utstyret eller kompetansen som trengtes dersom noe gikk galt, sa Clinton under sin tale i Oslo rådhus.

– En slik erfaring har millioner av fødende kvinner hver eneste dag.