ny1-clinton-us-no-mødre - USA og Norge vil danne allianse mot mødredødelighet

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) håper Norge og USA kan danne en kraftfull allianse i kampen mot mødredødelighet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

USAs utenriksminister Hillary Clinton lanserer fredag ettermiddag et initiativ for å redde mødre fra å dø mens de er gravide eller når de føder barn.

I den forbindelse lover Norge å gi 500 millioner kroner over en femårsperiode til det amerikanske initiativet Saving Mothers, Giving Life.

Da Clinton ankom Oslo rådhus, der hun skulle tale på en helsekonferanse, viste hun spesiell interesse for ordførerkjedet til Fabian Stang. Det viser St. Hallvard, som ble gjort til helgen etter at han forsøkte å redde en gravid kvinne.

– Et område som er blitt hengende etter, er mødredødelighet, at flere hundre tusen kvinner dør i barsel. Det er en katastrofe for dem og for familiene, og det er et uttrykk for at vi ikke gjør nok og ikke gjør de riktige tingene, sier Støre. Han ser på dette som ikke bare et helsespørsmål, men som et spørsmål om internasjonal sikkerhet.

Norge vil bidra med økonomisk støtte og fagfolk til det amerikanske initiativet som lanseres på en konferanse i Oslo rådhus.

– Det har ikke direkte påvirkning på denne saken, sier Støre. Han viser i stedet til at både republikanske og demokratiske regjeringer i USA har vært sterkt engasjert i global helse, og spesielt i å bekjempe barnedødelighet.

– Vi må bruke de gode kreftene for alt det er verdt. Generelt sett er det så mange gode krefter på amerikansk side at vi har nok å jobbe med, sa Støre før han tok imot Clinton utenfor Oslo rådhus. (©NTB)