terror-gule-1-F - Forsker: Over 12.000 ekstreme kontrajihadister

Forsker Lars Gule anslår at det finnes mellom 12.000 og 15.000 ekstreme kontrajihadister i Norge. Han baserer dette på medlemstall i organisasjoner og aktivitet på nettet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gule er kalt inn som sakkyndigvitne i terrorsaken av Anders Behring Breiviks forsvarere. I retten fredag ble han bedt om å anslå hvor mange her i landet som deler Breiviks islamofobe tankegang.

– Dette er ikke forskningsbasert. Det er guestimates, sa Gule, som understreker at beregningene ikke gjelder hvor mange som deler tankene om Knights Templar – Breiviks angivelige organisasjon – eller volden han har stått for.

Gule fortalte at han nylig mottok nylig en telefonhenvendelse der en person mente Breivik var å se på som en veiviser.

– Det er en indikasjon på at mange deler Breiviks oppfatninger, sa forskeren. Han har selv vært blant dem som debatterte med den terrortiltalte på nettet.

Anslaget han kom med i retten, omfatter blant annet rundt 4.000 av brukerne på nettstedet Document.no. Det utgjør 10 prosent av de ukentlige brukerne og er et lavt estimat, understreket Gule. Videre trakk han fram organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) og dens 400 medlemmer. Blant partiet Demokratenes 6.000 velgere ved sist valg anslår Gule at 3.000 deler de kontrajihadistiske, islamofobe tankene. Han anslår også at 2-3 prosent av Frps velgere deler dette synet, noe som vil utgjøre 5.000 til 8.000 personer. I tillegg kommer flere tusen personer som besøker andre høyreekstreme, islamofobe nettsteder, ifølge Gule. (©NTB)