ny2-clinton-støre-F - Clinton kritiserer russisk våpensalg til Syria

Russlands leveranser av våpen til Syria har styrket regimet til president Bashar al-Assad, mener USAs utenriksminister Hillary Clinton.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Hva disse våpnene blir brukt til, kan vi ikke si noe om med nøyaktighet. Men vi er svært bekymret over at Russland fortsetter å levere våpen til Syria, på tross av verdenssamfunnets arbeid for å innføre sanksjoner, sa Clinton på en pressekonferanse i Oslo rådhus fredag.

Hun oppfordrer Russland til i stedet å støtte det internasjonale arbeidet for å få til en politisk overgang i Syria og iverksette fredsutsendingen Kofi Annas fredsplan.

– Deres posisjon, hvor de hevder ikke å innta noen posisjon, oppfattes både i Sikkerhetsrådet, i Damaskus og andre steder som om de støtter Assads regime, sa Clinton.

Syria var et av temaene som ble diskutert på møtene mellom Clinton og Støre i Oslo fredag.

Clinton roste den norske generalmajoren Robert Mood som leder FNs observatørstyrke i Syria, og påpekte at observatørenes arbeid er farlig og vanskelig.

Støre sa på sin side at ingen tar til orde for militær inngripen i Syria. Han la til at han og Clinton har en sammenfallende analyse av situasjonen i Syria.

Til tross for signaler som er blitt tolket som at USA vurderer militær inngripen i Syria, har Støre inntrykk av at USA fortsatt vil holde seg til diplomatiet.

– Men det er mange temaer som berører oss begge, sa Støre.

Disse sakene får han rikelig med tid til å diskutere med Clinton, for hun har satt av hele to dager i Norge. Fredag kveld reiser hun videre til Tromsø. Der er miljøspørsmål og ressursbruk i Arktis tema.

– Jeg håper hun har tatt med varme klær, sa Støre med et smil, etter å ha blitt spurt om han trodde Clinton hadde med seg noen overraskelser.

Før møtet med sin amerikanske kollega sa Støre at han ikke trodde hun trengte noen innføring i arktiske spørsmål.

– Hun har vært en god partner for oss på nordområdene og på arktiske spørsmål, sa Støre.

Han regner med at møtene med fagfolk i Tromsø vil gi henne gode argumenter i diskusjonen om havrettstraktaten, som hun forsøker å få vedtatt i det amerikanske Senatet.

Støre og Clinton diskuterte også konsekvensene av klimaendringene i arktiske områder. De var enige om betydningene av å begrense utslipp av metangass og sot, som begge bidrar til å forsterke klimaendringene.

Situasjonen i Myanmar var også et tema Støre og Clinton tok for seg. Begge er opptatt av å støtte opp om utviklingen i demokratisk retning.

Støre håper USA vil bidra til at FN og Verdensbanken raskt kan komme på banen for å bidra til utvikling i landet, som de siste årene har tatt skritt fra militærdiktatur på vei mot demokrati.

– Hun har helt fra 22. juli om kvelden vært veldig nærværende og til stede, sier Støre, som forteller at Clinton har trukket paralleller til terroraksjonen i Oklahoma i 1995.

– Hun var veldig berørt av at dette rammet Norge og har hele tiden spurt om hvordan utviklingen har vært. Jeg er glad for at vi får til et diskré møte hvor hun får gitt uttrykk for det overfor de overlevende. Det tror jeg de også setter pris på, sier Støre

(©NTB)