The Truman Show, Jim Carrey
The Truman Show, Jim Carrey

Stadig flere tror livet deres er et hemmelig realityshow

Er overbeviste om at de er stjernen i deres eget «Truman show».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Realityshow på tv har ført til at et økende antall mennesker er overbeviste om at de uønsket er hovedpersonen i deres egne realityserier.

Psykiatere behandler stadig flere mennesker med såkalte «Truman show»- vrangforestillinger.

Den uvanlige tilstanden er oppkalt etter filmen fra 1998 med Jim Carrey i hovedrollen. Filmen handler om Truman som hele livet har vært uvitende stjerne i sitt eget realityshow.

Pasientene som innbiller seg det samme, er ofte suksessrike mennesker som har utviklet paranoide fantasier om at de blir filmet hvor enn de går og at verden deres ikke er virkelig. De tror at familien og venner er skuespillere og at nyhetene de ser på tv er oppdiktet for å styre tankene deres. Alt som skjer med dem er iscenesatt for å underholde andre.

Drepte faren og søsteren

Resultatet kan ofte bli skremmende og noen ganger også voldelig, skriver Daily Mail.

I 2009 drepte Anthony Waterlow sin far og søster i Australia fordi han trodde de var del av et tv-show som skulle sørge for at han enten ble drept eller begikk selvmord.

Etter drapene nevnte han «Truman Show» flere ganger til rettspsykiaterne som undersøkte ham.

To år tidligere var det en psykiater i New York som overfalte en mor og hennes to år gammel sønn, mens han ropte at «han måtte komme seg ut av Truman show».

To amerikanske forskere publiserte nylig en undersøkelse av fem pasienter som lider av Truman-vrangforestillinger. En av dem var overbevist om at terrorangrepet på World Trade Center i 2001 var iscenesatt for ham.

Innbilninger

Han reiste til New York for å se om tvillingtårnene fortsatt sto der. Hvis ikke ville de være det endelige beviset på at han faktisk var ufrivillig stjerne i et realityshow.

Turen endte med at han marsjerte inn i et regjeringsbygg og forlangte å få møte sjefen.

Tilstanden er ennå ikke akseptert som en offisiell medisinsk diagnose, men psykiatere tror den har oppstått som følge av at pasientene søker en mening i inntrykkene de får i hverdagen. Trolig er en blanding av medisinering og terapi en mulig behandlingsmetode.