vekter-streik-gardermoen-F - Streik vil føre til kaos på Gardermoen

En vekterstreik får store konsekvenser for flytrafikken på Oslo Lufthavn Gardermoen allerede fra fredag morgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dersom det blir brudd i meklingen mellom partene i vekteroverenskomsten natt til fredag, er det klart at 400 vektere ved Gardermoen går ut i streik fra fredag morgen.

Det får store følger for håndteringen av reisende i sikkerhetskontrollen der G4S står for bemanningen. Streiken fører til at kapasiteten reduseres kraftig – fra 4.000 til om lag 500 passasjerer i timen. Bare to av de 16 skrankene kan holdes åpne, noe som vil føre til lange køer for å slippe inn i avgangshallene.

En streik blant vekterne vil føre til kanselleringer og store forsinkelser i flytrafikken. Landets hovedflyplass gjør det klart at flyginger i Sør-Norge vil bli nedprioritert, mens flyselskapene prioriterer flyginger internasjonalt og til Nord-Norge.

Flyplassledelsen oppfordret allerede torsdag de som skal reise fredag, til å finne andre reisemåter og kansellere eller booke om flyreisen til en senere avgang.

Selv om ankomster til Gardermoen i utgangspunktet ikke blir berørt av en eventuell streik, vil også de bli forsinket eller kansellert på grunn av flyselskapenes logistikkutfordringer.

Men en vekterstreik rammer også ytterligere fem flyplasser allerede fredag. Ved Tromsø lufthavn Langnes tas 30 vektere ut i streik, 40 tas ut både ved Stavanger lufthavn Sola, Trondheim lufthavn Værnes og ved Bergen lufthavn Flesland. Parat tar ut 241 sikkerhetskontrollører på Gardermoen og 39 på Moss lufthavn Rygge. (©NTB)