mex-valgkamp-F - Venstrekandidaten haler innpå i Mexico

Mexicos venstrekandidat Andrés Manuel López Obrador haler raskt innpå PRI-kandidaten Enrique Peña Nieto, viser en ny meningsmåling, en måned før presidentvalget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den siste målingen til avisa Reforma torsdag viser at López Obrador har økt med 7 prosentpoeng til 34 prosent på en måned, mens Peña Nieto har gått tilbake 4 prosentpoeng til 38 prosent.

Peña Nieto, den fotogene unge tidligere guvernøren i delstaten Mexico, har lenge hatt en komfortabel ledelse på meningsmålingene.

Men han er de siste par ukene kommet under stadig sterkere press fra mexicanere som frykter at PRI skal komme tilbake til makten med sin korrupte praksis gjennom over 70 år.

Frykten for PRI er utbredt både i PRD, partiet til López Obrador, og i det konservative regjeringspartiet PAN.

Målingen til Reforma, som ble gjort mellom 24. og 27. mai, etter den største protesten hittil 19. mai, viser at PANs kandidat, Josefina Vázquez Mota taper terreng og faller med 6 prosentpoeng til 23 prosent.

Den nye målingen utløste nervøsitet i markedet, som frykter utsiktene hvis López Obrador blir valgt framfor de to markedsvennlige kandidatene Peña Nieto og Vázquez Mota.

Han er imidlertid fortsatt imot privatiseringen av store statlige bedrifter som oljeselskapet Pemex, som PRI lover, og han vil øke skattene på utenlandske gruveselskaper og reforhandle NAFTA, handelstrakten med USA og Canada.

Han sliter nå først og fremst med å gjenvinne tilliten blant tilhengere som var forarget over hans steile holdning for seks år siden, da han i flere måneder nektet å godta at han hadde tapt valget, blant annet ved å telte på Mexico bys hovedtorg.

López Obrador har sterkest støtte i de sørlige og sentrale delene av landet, der hans løfter om kamp mot fattigdom vinner gjenklang.

Den siste tiden har han også kunnet profittere på den voksende motstanden blant ungdom og studenter mot PRI, som i 71 år fram til 2000 styrte Mexico som en stadig mer korrupt og autoritær ettpartistat.

Calderón kan ikke stille til gjenvalg, og begge hans to motkandidater kaller krigen mot narkokartellene en fiasko som bare har brutalisert Mexico, og som det er liten utsikt til å vinne.

Vázquez Mota ble møtt med demonstranter som er imot måten kampen mot narkokartellene føres, da hun tidligere denne uka drev valgkamp i den hardt rammede byen Ciudad Juárez.

Hun sliter ikke bare med skuffelsen over narkokrigen, men intern krangling i partiet og feiltrinn under valgkampen har også undergravd hennes håp om å bli Mexicos første kvinnelige president. (©NTB)