irland-eu-F - Regjeringen tror irene sier ja til EUs finanspakt

Regjeringen i Irland tror at irene stemmer for EUs finanspakt med en margin på tre til to, sier kilder i regjeringen etter at valglokalene stengte torsdag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Likevel kan lavt frammøte gjøre resultatet usikkert. Meningsmålinger før folkeavstemningen tydet på et klart ja-flertall, men det er nei-siden som ville tjene på et lavt frammøte.

Ifølge irsk radio var det bare rundt halvparten av de 3,1 millioner velgerne som møtte fram for å avlegge stemme. Resultatet er ikke ventet før fredag ettermiddag.

I debatten foran avstemningen er det et avsnitt som har kapret nesten all interesse, nemlig avsnittet som sier at bare de landene som har ratifisert pakten, kvalifiserer for å få redningspakker fra EU om de skulle trenge det.

Irland var selv det andre landet som fikk krisehjelp fra EU etter at banksektoren brøt sammen og måtte reddes av staten, med uhåndterbar statsgjeld som resultat.

Finansministeren har framholdt at et nei ville være et hopp ut i det ukjente, og at det fortsatt er nødvendig for Irland å ha mulighet for å få krisehjelp som en siste utvei.

Selv om irene skulle stemme nei, ville ikke det undergrave pakten som bare trenger å ratifiseres av tolv land. Men et nei-flertall ville gi vind i seilene til en økende motstand i Europa mot de harde nedskjæringene som pakten åpner for.

Danmark ble torsdag det femte landet til å ratifisere pakten etter Romania, Portugal, Hellas og Slovenia. (©NTB)