FLYKAOS: Passasjerer venter i avgangshallen på Gardermoen mandag morgen. Is på rullebanene som følge av underkjølt regn førte til at Gardermoen ble stengt. Tirsdag er situasjonen bedret og det er kun mindre forsinkelser. (Foto: Aas, Erlend/Scanpix)
FLYKAOS: Passasjerer venter i avgangshallen på Gardermoen mandag morgen. Is på rullebanene som følge av underkjølt regn førte til at Gardermoen ble stengt. Tirsdag er situasjonen bedret og det er kun mindre forsinkelser. (Foto: Aas, Erlend/Scanpix)

Fortsatt usikkert om det blir vekterstreik

Fem og en halv time på overtid satt fortsatt partene hos Riksmekleren for å forsøke å avverge en vekterstreik.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ansatte i G4S Aviation og Securitas Transport Aviation Security har forberedt seg på å bli tatt ut i streik fra fredag klokken 6 dersom det ikke oppnås enighet i meklingen mellom NHO Service på den ene siden og YS-forbundet Parat og LO-forbundet Norsk Arbeidsmandsforbund på den andre.

Fortsatt uavklart

Like etter midnatt kom mekler Dag Nafstad ut fra møtelokalene på Riksmeklerens kontor og informerte om at meklingen fortsetter på overtid.

– Jeg regner med at vi får en avklaring på om det blir streik i løpet av et par timer, sa Nafstad til pressen.

Klokken 05.30 fredag morgen er det fortsatt ingen avklaring. Dermed er det uvisst om det blir streik for de i overkant av 4000 vekterne som det er varslet plassoppsigelse for.

– Det gjør det ekstra krevende at det er to arbeidstakerorganisasjoner med stor avstand mellom seg i krav og forventninger. Det er usikkert om det er mulig å komme fram til en løsning, men vi jobber for å klare det. Dette er seriøse parter, som er interessert i å komme fram til en løsning, sa Nafstad i 21-tiden torsdag.

Frykter flykaos

Om streiken skulle vise seg å bli et faktum fredag morgen, vil hele luftfarten i praksis bli rammet.

– Det er klart at det påvirker meklingen når konsekvensene av en streik blir så merkbare. Det er snakk om å måtte stenge Gardermoen helt i løpet av noen dager med streik. Det er en stor samfunnsmessig konsekvens som vi må ha i bakhodet under meklingen, sier Nafstad til NTB.

LES OGSÅ: – Ikke fly fredag hvis du ikke må!

Særlig vil det gå ut over Oslo lufthavn Gardermoen. Kapasiteten i sikkerhetskontrollen på Gardermoen vil bli redusert fra rundt 4000 passasjerer i timen til knappe 500 passasjerer. Det vil føre til lange køer.

– Normalt kan vi håndtere 30 fly i timen på Gardermoen, og nå vil det bli redusert til kun tre fly i timen, sier Ove Narvesen, kommunikasjonsdirektør i Avinor, til TV 2.

Også Bergen Flesland, Stavanger Sola, Trondheim Værnes og Tromsø Langnes vil også bli berørt dersom vekterne går ut i streik.

LES OGSÅ: Varsler enorme køer på flyplassene fra fredag

– Møt opp i god tid

I tilfelle streik går flyselskapene SAS og Norwegian begge ut med en oppfordring til passasjerer om å bli hjemme - og heller booke om reisen til et senere tidspunkt.

LES OGSÅ: Over 50.000 i streik

Dersom du ikke kan reise på et annet tidspunkt, anbefaler flyselskapene at passasjerene møter opp i ekstra god tid før avgang.

– Dersom denne streiken blir et faktum vil det bli kaotiske tilstander på Gardermoen, sier Lasse Sandaker-Nielsen, informasjonssjef i Norwegian, til TV 2.

– Vi oppfordrer derfor passasjerer til å være ute i veldig god tid.

Oslo lufthavn opplyser at alle reisende må holde seg oppdatert på situasjonen. Informasjon vil bli lagt ut fortløpende på flyplassenes og flyselskapenes nettsider:

SAS

Norwegian

Widerøe

Oslo lufthavn Gardermoen

Avinor

Krever mer lønn

Parat krever 1.350 kroner mer i måneden til flyplassvekterne. I tillegg krever organisasjonen at flere får fulltidsjobb.

Grunnlønna for en heltidsansatt vekter med ti års ansiennitet er 290.000 kroner, ifølge Larsen. Han sier at også minstelønnssatsene må økes betraktelig i dette oppgjøret.

– Andre lavlønnsbransjer har fått betydelige økninger i årets forhandlinger med NHO. Vi vil ikke være fornøyd med noe mindre, sier Larsen.

(NTB/TV 2)