LANDET: Sent torsdag kveld landet den amerikanske utenriksministeren Hillary Clinton på Gardermoen. (Foto: TV 2)
LANDET: Sent torsdag kveld landet den amerikanske utenriksministeren Hillary Clinton på Gardermoen. (Foto: TV 2)

Her lander Hillary Clinton i Oslo

USAs utenriksminister Hillary Clinton ankom Gardermoen klokken 22.50.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Clinton er i Oslo for å delta på et stort helseseminar i Oslo rådhus fredag.

– Dette er et tema som Clinton har vært engasjert i fra dag én, og vi har truffet hverandre en rekke ganger om samme tema, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB i forrige uke.

Les også: – Hillary Clinton besøker Norge i juni

Advarte mot Syria-aksjon

Hun kom direkte fra København i Danmark, der hun møtte både dronning Margrethe og statsminister Helle Thorning-Schmidt. Under besøket i Danmark markerte hun seg som motstander av en internasjonal militæroperasjon i Syria.

I en tale til danske studenter pekte Clinton på at den høye befolkningstettheten i Syria innebærer høy risiko for sivile tap dersom utenlandske styrker intervenerer.

Hun la også vekt på at den syriske opposisjonen ikke framstår som samlet og at det er mange ulike etniske grupper i landet.

gardermoen flystasjon (Foto: TV 2)
gardermoen flystasjon (Foto: TV 2)

Uttalelsen sto i kontrast til en advarsel onsdag fra USAs FN-ambassadør Susan Rice, som sa det kan bli nødvendig «å handle på egen hånd» hvis ikke Sikkerhetsrådet klarer å bli enig om sterkere tiltak for å stanse konflikten i Syria.

Treffer Utøya-ungdom

Også under Norgesbesøket kan situasjonen i Syria bli et tema.

På et seminar i Oslo rådhus vil en rekke norske eksperter og blant andre afrikanske ministre delta. Fredag skal statsminister Jens Stoltenberg også møte Clinton til lunsj og bilateral samtale på Akershus slott.

På rådhuset skal Clinton også treffe noen av ungdommene som overlevde terrorangrepet på Utøya.

Les også: Hillary Clinton møter Utøya-ungdom i Norge

Clinton reiser så videre til Tromsø. Programmet der er fortsatt ikke offentliggjort, men etter det NTB erfarer skal den amerikanske utenriksministeren blant annet besøke Fram-senteret, som skal huse det permanente sekretariatet for Arktisk råd.

Besøket i Norge er en del av Clintons rundreise i Nord-Europa og i flere tidligere sovjetrepublikker. Første stopp var København. Fra Tromsø reiser hun til Stockholm før ferden går videre til Armenia, Georgia, Aserbajdsjan og til slutt Tyrkia.

(NTB/TV 2)