terror-hoved-torsdag - Beskriver Breivik som uoriginal, men kompetent

Anders Behring Breivik er en over gjennomsnittet kompetent terrorist. Men ideologien har han tatt fra andre, sa ekspert på ekstremisme Tore Bjørgo i retten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Eksperter finner ikke Breiviks ideologi eller tanker om å redde sitt eget folk originale, men at de deles av mange og har likhetstrekk med fascisme, nazisme og nynazisme. Hans konspirasjonsteorier behøver heller ikke være tegn på galskap, men er snarere typiske forutsetninger som skal forklare terrorhandlingene han har begått, sa både forsker Tore Bjørgo og historiker Terje Emberland.

Bjørgo er professor ved Politihøyskolen og en av Norges fremste eksperter på høyreekstremisme. Han trakk fram en rekke punkter som førte til at Breivik, i motsetning til de fleste andre terrorister, ikke ble oppdaget før 22. juli slik at han klarte å gjennomføre de grusomme aksjonene han hadde satt seg fore.

– Han var en over gjennomsnittlig kompetent terrorist, sa Bjørgo.

– Det som skiller Fjordman fra Breivik er at han aldri direkte har tatt til orde for terrorisme, sa Strømmen.

– Breivik på sin side har både tydd til vold og oppfordrer andre til å bruke det, fortsatte frilansjournalisten.

Han trakk også fram at Breivik har færre sympatisører på internett enn hva massemorderen selv prøver å gi inntrykk av. Han har observert at mange deler en god del av tankegodset hans, men at de har problemer med å akseptere drapene og volden.

– De tar avstand fra dem og ser gjerne på dem som galskap, fortalte Strømmen.

– Psykiaterne manglet fullstendig kulturkompetanse og visste ingenting om hvordan man tenker innenfor høyreekstreme miljøer, sa professor Tore Bjørgo

Psykiaterne skriver blant annet om Breiviks oppfatning av et Europa i borgerkrig som følge av innvandring fra muslimske land, som utslag av paranoide vrangforestillinger. Bjørgo framholder at forestillingen om nettopp borgerkrig er «selve grunnforestillingen på høyreekstrem side».

Emberland, som er historiker og seniorforsker ved Holocaust-senteret, gikk kraftig i rette med erklæringen av Breivik som psykotisk fordi han mangler virkelighetsforståelse og har storhetstanker om seg selv. Husby og Sørheim har ikke tatt innover seg det ideologiske rammeverket Breivik har plassert seg selv i, mener han.

– Denne type handlinger har vi sett en rekke ganger i historien. Vi kan trekke paralleller til nazistenes SS, som rettferdiggjorde sine handlinger med en raseideologi som har fellestrekk med Breiviks, forklarte Emberland.

– Vi mener likevel at kjernen i det han har forklart ligger fast. Han sier han har møtt en serber og vært på stiftelsesmøtet i London som sendemann for serberen, han er én av to som skulle skrive kompendiet og utarbeide prinsippene for Knights Templar, sa Løken. (©NTB)