ny2-terror-krekar-vitne - Lippestad slapp ytterligere et vitne av kroken

Både Stein Lillevolden og Hanne Nabintu Herland har tidligere blitt droppet fra forsvarets liste i terrorsaken. Nå lar Geir Lippestad også mulla Krekar få viljen sin.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vitnelista til forsvaret i etterkrigstidens mest omfattende rettssak har ikke vært et populært sted å finne navnet sitt. Både akademikere og aktivister har protestert høylytt mot å måtte bidra til det de mener er Breiviks sirkus eller «frikshow».

Mullaen ba imidlertid retten pent om å få slippe. Hans advokat Brynjar Meling påpekte i et brev til retten at Krekar ikke har noe å melde om islam i Norge og Europa. Meling ba retten avskjære kurderen som vitne fordi de mener han ikke kan tilføre rettssaken noe vesentlig.

Men før retten fikk ta stilling til dette, bekreftet forsvaret at de dropper å kalle ham inn, melder Dagbladet.

Gruppen som man vanligvis tenker på som øyenvitner, har vitneplikt. Men denne favner også mye videre og inkluderer alle som skal beskrive et faktisk forhold, for eksempel en politiker som skal beskrive et partiprogram.

Det er i denne gruppen Krekar havner, sammen med blant andre aktivisten Stein Lillevolden og bloggeren Fjordman. Dette favner også medisinsk personell som har observert Breivik.

I denne gruppen finner vi Hanne Nabintu Herland, som opprinnelig samtykket til å vitne overfor Geir Lippestad, ifølge forsvareren. Siden gikk hun ut i mediene og sa hun nektet å være en del av «den forskrudde drapsmannens show».

Det måtte Lippestad dermed bare ta til etterretning og fjerne henne fra lista. Han sa imidlertid til pressen onsdag at Herland ikke var så nøye for Breivik selv å ha i vitneboksen, men at han ønsket sterkt at mullaen skulle forklare seg for retten.

Aarebrot likte også svært dårlig å bli innkalt, men møter lydig i rettssal 250 fredag.

Forsvaret har for øvrig også droppet innkallingen av demograf Lars Østby i Statistisk sentralbyrå, da de fredag heller vil bruke mer tid på Aarebrot, terrorforsker Brynjar Lia og islamekspert Lars Gule. (©NTB)