Goran Ivanisevic, Luka Modric og Ivano Balic.
Goran Ivanisevic, Luka Modric og Ivano Balic.

Slik forklarer landslagsgutta Kroatias ballartister

Kroatia har vært i verdenstoppen i både fotball, tennis, håndball og basketball i en årrekke.

Ullevaal Stadion (TV 2 Sporten): Med sine 4,29 millioner innbyggere har Kroatia færre beboere enn Norge, som nylig rundet fem millioner.

Likevel har Kroatia fostret tennisenere som Goran Ivanisevic, verdens beste håndballspiller Ivano Balic og basketstjerner som Krešimir Cosic, som herjet da Kroatia tok sølv i OL i Barcelona i 1992.

Og på fotballbanen har Kroatia virkelig resultater å slå i bordet med.

Se Norge-Kroatia på TV 2 og TV 2 Sumo lørdag kl. 19.00.

LES OGSÅ: Kroatias trener er Drillos rake motsetning

– De har faktisk mye av den samme systematikken i spillerutviklingen som oss, men er veldig opptatt av ferdighetsutvikling. Det er naturlig at vi henter impulser fra Kroatia.

Herjet i VM i 1998
Anført av stjerner som Davor Suker, Robert Prosinecki og Zvonimir Boban i sine rekker tok Kroatia overraskende bronsemedalje i Frankrike-VM for 11 år siden, etter å ha slått Nederland 2-1 i bronsefinalen.

Davor Suker ble med seks scoringer totalt toppscorer i VM i 1998.

Kroatia har også deltatt i tre EM-sluttspill, i 1996, 2004 og i 2008. Mesterskapet i Polen i Ukraina i sommer blir dermed det fjerde EM-sluttspillet den lille nasjonen deltar i – og i forkant av EM blir Kroatia sett på som en av outsiderne til gullet.

Spillerne i den norske landslagsdrakten har selvsagt fått med seg Kroatias imponerende resultater både på fotballbanen og i øvrige balldiretter de siste årene.

LES OGSÅ: Disse stjernene får du se i EM-sluttspillet
LES OGSÅ: Her er draktene stjernene skal spille med under EM

Les også: Her er landslagsguttas EM-favoritter

VM-HELT: Davor Suker. (Foto: ARMANDO FRANCA/AP)
VM-HELT: Davor Suker. (Foto: ARMANDO FRANCA/AP)

Ulike forklaringer
De har ulike forklaringer på hvorfor Kroatia «alltid» hevder seg i ballidretter – og får frem flere storstjerner på fotballbanen.

– Jeg har en del kamerater fra Kroatia, som forteller at de alltid har spilt med ballen i beina fra tidlig alder. Kanskje har de drevet det på en annen måte enn det vi har gjort i Norge. Men norske lag har lært mye de siste årene og utviklet seg, men det er ikke til å legge skjul på at vi har ligget flere hakk bak Kroatia på dette området, innrømmer John Arne Riise.

Riise utpeker Luka Modric som kanskje den største stjernen og beste spilleren fra Kroatia for øyeblikket.

– Modric er en fantastisk fotballspiller med ballen i beina. Han har et sjeldent godt overblikk og ser pasninger som ingen andre ser. I tillegg scorer han vakre mål. Jeg er virkelig blitt imponert over det han har vist i Tottenham, skryter Riise, som ikke blir overrasket om Modric blir solgt til en enda større klubb i sommer.

– Spiller du så bra i England som Modric har gjort så blir du oppdaget av større klubber. Men akkurat nå tror jeg det skal mye til for at han forlater Tottenham, spår Riise.

Fotball-EM i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

KAN BLI SOLGT: Tottenhams Luka Modric er ønsket av Chelsea, Manchester United og Manchester City. (Foto: Ivana Ivanovic/Pa Photos)
KAN BLI SOLGT: Tottenhams Luka Modric er ønsket av Chelsea, Manchester United og Manchester City. (Foto: Ivana Ivanovic/Pa Photos)

– De har en fantastisk ballkultur, som jeg pleier å si. De har alltid vært gode idretter som håndball, tennis, basketball, tennis og ikke minst fotball

Arv og miljø?
Vadim Demidov tror utøverne i Kroatias balltalent først og fremst er et resultat av arv og miljø.

– Jeg tror dette har med kultur, arv og miljø å gjøre. Du ser ikke akkurat mange skiløpere fra Kroatia. Men per dags dato så er Kroatia en god del bedre enn Norge på det meste innen fotball, innrømmer Demidov.

– Hvorfor tror du så mange landslagsspillere i Kroatia spiller i de største klubbene?

– Kanskje har det med historien til Kroatia å gjøre og at de store klubbene ser mer mot klubbene i Kroatia enn i Tippeligaen når de skal hente spillere, mener Demidov.

– En fantastisk fotballkultur
Alexander Tettey stusser litt på at et lite land som Kroatia kan produsere så mange gode fotballspillere.

– Det er litt rart at de får ut så mange flere spillere til utlandet enn Norge. Men det handler om fotballkultur. I det legger jeg kulturen med tanke på utvikling av spillere og hvordan ting blir drevet, sier Rennes-spilleren.

Toppfotballsjef Nils Johan Semb er imidlertid bare delvis enig.

– De har en fantastisk ballkultur, som jeg pleier å si. De har alltid vært gode idretter som håndball, tennis, basketball, tennis og ikke minst fotball, sier Semb.

– Og at de eksporterer flere fotballspillere enn oss har nok også noe å si på at Kroatia ligger i hjertet av Europa og har en veldig tett link til ligaer i Tyskland, Italia, Frankrike og Spania. Men de står ikke like sterkt innen klubbfotballen. Der er nok nivået omtrent som de beste norske klubbene, poengterer Semb.

LES OGSÅ: Demidov forstår de som dropper Kroatia-kampen på Ullevaal

Toppfotballsjef i Norges Fotballforbund Nils Johan Semb. (Foto: Åserud, Lise/Scanpix)
Toppfotballsjef i Norges Fotballforbund Nils Johan Semb. (Foto: Åserud, Lise/Scanpix)

– Henter impulser fra Kroatia
– Kan Norge lære av Kroatia med tanke på spillerutvikling?

– De har faktisk mye av den samme systematikken i spillerutviklingen som oss, men er veldig opptatt av ferdighetsutvikling. Det er naturlig at vi henter impulser fra Kroatia. Jeg har selv vært på mange turer til Kroatia og Dynamo Zagreb for å se på om deres metoder kan passe inn i vår kontekst og passer inn hos oss i Norge, poengterer Semb.

Lørdag får Norge en ny sjanse til å knekke «Kroatia-koden» – denne gang på banen.

Kampen mellom Norge og Kroatia har avspark klokken 19.00 lørdag og sendes direkte på TV 2, TV 2 HD og TV 2 Sumo.

Hvorfor tror du Kroatia får frem så mange «balltalenter»? Ta debatten i kommentarfeltet under!