FORKLARTE SEG: Journalist Øyvind Strømmen (i forgrunnen) forklarte seg i rettsal 250 torsdag i syvende uke i rettssaken der Anders Behring Breivik står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. (Foto: Scanpix)
FORKLARTE SEG: Journalist Øyvind Strømmen (i forgrunnen) forklarte seg i rettsal 250 torsdag i syvende uke i rettssaken der Anders Behring Breivik står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. (Foto: Scanpix)

Strømmen: - Breivik er ikke alene med disse tankene

Journalist og forfatter Øyvind Strømmen understreker likevel at det er forskjell på voldsforherligelse og oppfordring til voldelige aksjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Øyvind Strømmen er frilansjournalist og har brukt de siste årene til å jobbe med kartlegging av høyreekstreme. Han stilte torsdag i Oslo tingrett som privatengasjert sakkyndig fra aktoratets side.

Likheter med nazismen

Strømmen innledet sin forklaring med å si at han deler Terje Emberlands syn på at Breiviks visjon er en fascistisk ideologi. Han understreker at mye av Breiviks verdensbilde er et tankegods som man finner igjen i kontrajihadismen.

– Samtidig er det elementer som kommer inn annet steds fra, som nasjonalsosialisme. Dette skinner klart igjennom.

LES OGSÅ: – Minner om to norske rettspsykiatere som drar til New Guinea

Noen støtter Breivik

Ifølge Strømmen er Breivik ikke helt alene med holdningen sine.

– Det er folk der ute som støtter Breivik. Det er ikke snakk om mange, men få. Det er flere som uttrykker sympati rundt bomben i regjeringskvartalet enn om Utøya. Det er et mindretall, og selv blant de som uttrykker militant nasjonalistiske holdninger er det et mindretall som støtter Breivik, understreker Strømmen.

Han sier også at det er viktig å skille mellom de som dyrker vold og forkjempere, og de som virkelig oppfordrer til voldelige handlinger.

Må være anstendige

På spørsmål fra forsvarer Vibeke Hein Bæra om hvilke kanaler høyreekstreme personer har til å delta i debatter andre steder enn på nettfora.

– Det å komme til orde i mediebildet forutsetter at man klarer å uttrykke og skrive under alminnelig anstendighet. Men mange har ikke klart å gjøre det eller kanskje uttrykke seg ordentlig, sier Strømmen.

Han sier at det er en oppkonstruert problemstilling og kjent konspirasjontanke at dersom man ikke får inn et leserinnlegg, så er det et overtramp mot yttringsfriheten.

Encelle-angrep

Han sier at han forholder seg til PST og danske PET, som sier at trusselen ikke nødvendigvis kommer fra organiserte miljø, og at tanken om encelle-angrep gradvis har vokst frem i høyreekstreme miljøer.

Han understreker imidlertid at terroraksjonene 22.7. er helt spesielle i terrorhistorisk sammenheng. Det ene er skalaen, med tanke på at det ble utført av en som var alene. Det andre var selve målet; ubevæpnede undommer.